«Αναταραχή» στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: Επιστολή «βόμβα» από τον Υπαρχηγό κατά του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ

Μια επιστολή του Υπαρχηγού Αντιστράτηγου Λουκά Χατζημιχαήλ έρχεται να «ταράξει» τα νερά στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Στην επιστολή του, την οποία έφερε στο φως το κυπριακό μέσο «philenews», ο Αντιστράτηγος βάλλεται κατά πάντων, λέγοντας πως έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας «έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό».

«Μετά από 41 έτη στον στρατό και 37 στην ενεργή υπηρεσία, έζησα τον απόλυτο εξευτελισμό (ως απόρροια της διαμαρτυρίας μου, για όσα συμβαίνουν στην Εθνική Φρουρά, τους τελευταίους 10 μήνες), σε μία προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού και της αξίας του Κύπριου Υπαρχηγού, του αρχαιότερου εν ενεργεία Κύπριου Αξιωματικού και κατά συνέπεια και του ίδιου του Κύπριου Αξιωματικού».

Στην ίδια επιστολή-βόμβα, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρεται σε «άρχοντες» οι οποίοι κρίνουν υποτιμητικά τον Κύπριο αξιωματικό, υπαξιωματικό και ΣΥΟΠ, γεγονός το οποίο μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην όλη υπόθεση στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και στην ηγεσία του ΓΕΕΦ.

«Ήθελα να επισκεφθώ το προσωπικό μας, σε μία ακόμη επίσκεψή μου, ίσως την τελευταία της καριέρας μου, σε όλα τα στρατόπεδα/ φυλάκια/υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, από 25 Ιουνίου μέχρι και 26 Ιουλίου 2024. Δυστυχώς, μου απαγορεύτηκε», αναφέρει ο Αντιστράτηγος.

Όταν ρωτήθηκε για την επιστολή σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο σχολίασε: «Δεν μιλάμε δημόσια και ειδικότερα, δεν προέρχομαι από τις τάξεις του στρατού αλλά θεωρώ ότι, ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, οποιοσδήποτε αξιωματικός, από το νεότερο μέχρι το αρχαιότερο στέλεχος, οι δημόσιες δηλώσεις (του) δεν βοηθούν και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο, ισχύει σε όλες τις χώρες. Άρα, δεν θα προχωρήσω να σχολιάσω τις συγκεκριμένες αναφορές».

Ποιος είναι ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ

Ο Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1965, στη Λευκωσία. Οι οικογενειακές ρίζες του είναι από το χωριό Κυπερούντα.

Αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Κύκκου το 1983 και εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987, με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, καθώς και τις, Ανώτατη Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Άμυνας (κανονική φοίτηση).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπηρέτησε για 15 έτη σε Μ/Κ Μονάδες Πεζικού και Τάγματα  Πεζικού, 3  έτη στον ΛΣΝ, 5  έτη σε Σχηματισμούς – Συγκροτήματα, 5 έτη στο ΓΕΕΦ, 2 έτη στο Υπουργείο Εσωτερικών και 2 στη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας.

Διετέλεσε Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ, των 213 ΤΠ, 231 Μ/Κ ΤΠ, ΛΣΝ και της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ.

Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, διορίστηκε Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.