Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France24, σημειώνοντας τους παραλληλισμούς στις ενέργειες χωρών που με τον αναθεωρητισμό επιδιώκουν να ανατρέψουν, όπως είπε, είτε γεωγραφικά είτε δεδομένα, που η ιστορία καταγράφει.
Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί κίνδυνο πάντοτε η παρέλευση του χρόνου χωρίς πρόοδο, «όμως αυτό που θέλω να σας πως είναι πως ποτέ δεν πάψαμε σαν ελληνοκυπριακή πλευρά να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης, με σημαντικές μάλιστα υποχωρήσεις». Αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση του 1/3 των Ελληνοκυπρίων, σημειώνοντας πως «έκτοτε, καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες, πέτυχαμε πρόοδο σε σημαντικά κεφάλαια, πλην όμως πάντα συναντούσαμε μια αδιάλλακτη στάση από πλευράς Τουρκίας».
Συνέχισε, λέγοντας ότι η Άγκυρα επιμένει πως θα πρέπει να είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή για τους Τουρκοκύπριους, ενώ την ίδια ώρα μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται από τους Τουρκοκύπριους και υπαγορεύονται από την Τουρκία, απαιτoύν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όπως αύτη έχει συμφωνηθεί να μετεξελιχθεί.
Το προτεκτοράτο της Τουρκίας και η «Γαλάζια Πατρίδα»
«Αυτό καταλαβαίνετε, καθιστά τη μειοψηφία να κυβερνά την πλειοψηφία. Δηλαδή μετατρέπει το νέο καθεστώς πραγμάτων σε ένα προτεκτοράτο στην ουσία της Άγκυρας», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε ακολούθως στον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία, για να σημειώσει ότι υπάρχουν φωνές Τουρκοκυπρίων που αντιδρούν στην μετατροπή του κοσμικού χαρακτήρα της κοινότητας. «Αυτό ενοχλεί πολλούς Κύπριους, τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα», είπε.
Αναφέρθηκε ακόμη στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», λέγοντας ότι αποτελεί έναν αναθεωρητισμό της Τουρκίας που δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο. Σημείωσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ επεμβαίνει στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Δηλαδή, σημείωσε ο Πρόεδρος, «υπάρχει ένας μεγαλοϊδεατισμός από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα πρέπει κατά τη δική της βούληση να είναι και η επίλυση των προβλημάτων».
Ως προς την επιδιωκόμενη για τον ίδιο λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπως καθορίζεται από σωρεία Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Έχουμε συμφωνήσει στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τη νομοθετική εξουσία, τη δικαστική εξουσία, τη σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας, και παρέμεναν άλυτα το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με τις αξιώσεις που έχουν, αλλά το χειρότερο και πάνω απ’ όλα, η Κύπρος να παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας» είπε για να προσθέσει «φανταστείτε οι Ρώσοι να επιμένουν ότι θα είναι εγγυητές της Ουκρανίας. Είναι το ίδιο ακριβώς».
Η ΑΟΖ και οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο
Για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την αμφισβήτηση του 40% της ΑΟΖ που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους, «έχουμε προτείνει στην Τουρκία είτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε μέσω επιδιαιτησίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να βρούμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα αποτολμήσουν κάτι το οποίο θα προκαλέσει μια νέα ανάφλεξη και κίνδυνο για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει διαμοιρασμός του θαλάσσιου πλούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «εάν και εφόσον ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο γιατί όχι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι, με βάση τους κανόνες που ίσχυσαν καθορίζοντας την ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ, μεταξύ του Λιβάνου, όλων των γειτονικών χωρών».
Οι Ρώσοι ολιγάρχες και το μεταναστευτικό
Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μεταξύ των άλλων κυρώσεων, η ΕΕ έχει επιβάλει έναν κατάλογο περίπου 1300 ολιγαρχών ή εμπλεκομένων στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και «από τους 1300 μόλις οκτώ κατέχουν κυπριακό διαβατήριο και δόθηκαν οδηγίες να τους αφαιρεθεί, υπακούοντας και ακολουθώντας την κοινή γραμμή της ΕΕ».
Ερωτηθείς τι θα κάνει η Κύπρος με τις περιουσίες τους και αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αγγλίας που τις πουλάει, ο Πρόεδρος παρέπεμψε στο Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι «όπως και σε άλλα συντάγματα, υπάρχει πρόβλημα». Ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους εταίρους και «δεν είναι τόσο εύκολο όσο θεωρεί κανένας».
Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει η εργαλειοποίηση, για να σημειώσει ότι «όπως έκαναν οι Λευκορώσοι, το ίδιο ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή».
Σημείωσε ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 5% του πληθυσμού όταν στις άλλες χώρες της πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%. «Γίνεται μια εργαλειοποίηση η οποία αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα του πληθυσμού, προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ως προς την υποδοχή. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, τυγχάνουμε της βοήθειας της ΕΕ», είπε ενώ σημείωσε πως εκείνο που απαιτείται είναι μέτρα κατά της εργαλειοποίησης.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Offsite | Φωτογραφία αρχείου Intime News