Αναστασιάδης: Δεν εκβιαζόμαστε από την τουρκική απειλή κανονιοφόρων [vid]

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε νέες δηλώσεις την στιγμή που οι εξελίξεις για το Κυπριακό «τρέχουν» μετά την συνάντηση που είχε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός για τις επόμενες κινήσεις του, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην «απειλή των κανονιοφόρων» της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν εκβιάζεται.

Ο Αναστασιάδης διευκρίνισε πως ακόμα και σε περίπτωση που συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι εμπόδιο από το να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο οι διαπραγματεύσεις.

«Μήνυμα» προς Κατεχόμενα και προκλητική Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσοι και στα Κταεχόμενα, από την «ηγεσία» του ψευδοκράτους, με την έγκριση της Άγκυρας, στην Αμμόχωστο, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την διαδικασία για διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή μολύνουν το κλίμα και ενισχύουν τη δυσπιστία.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι: «Δυστυχώς, είναι μια αρνητική παράμετρος που και ακόμα αν συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς που είναι ευχή και προσπάθεια μας, ενδεχόμενα να μην μας οδηγήσουν σε συνομιλίες , αν συνεχίσουν να ενεργούν κατά τον έκνομο τρόπο που ενεργούν».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως: «Δεν μπορώ κάτω από την απειλή κανονιοφόρων να πάω να αναμένει κανείς ότι ένας σοβαρός ηγέτης θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για να αποδέχεται εκβιαστικά τις υπαγορεύσεις του ισχυρότερου μέσω των όπλων».

Οι όροι αναφοράς και ο Γκουτέρες

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι συζητήσεις του ιδίου, αλλά και του Μουσταφά Ακιντζί με την κ. Λουτ εστιάζονται στην προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος που να τονίζονται τα έξι σημεία Γκουτέρες χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο έγγραφο. «Συνεπώς εάν και επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος θα τεθούν τα όσα θέματα έχουν ηγέρθη στο Κρανς Μοντανά και στην νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως είναι σημαντικό να υπάρξει αποτέλεσμα για την προσπάθεια σύναψης των όρων  αναφοράς, αφού ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να δει κάτι ενθαρρυντικό προκειμένου να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία.

Τέλος, επανέλαβε την προσήλωση και την αποφασιστικότητά του για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που μέσα από τον διάλογο θα οδηγήσουν στις συνθήκες που θα επιτρέπουν την λύση του Κυπριακού.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από: Reporter / Φωτογραφία Reuters