Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δηλώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να φύγει από την Κύπρο πριν από την επίτευξη λύσης, η οποία θα πρέπει να είναι στη βάση των λεγόμενων πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive,μιλώντας σε εκδήλωση στα κατεχόμενα για την 87η επέτειο από την εγκαθίδρυση του τουρκικού κράτους ο Έρογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι σήμερα κάτι παραπάνω από περιφερειακή δύναμη, και πρόσθεσε ότι είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει καταλάβει ακόμα τη σημασία της Τουρκίας για την ίδια την ΕΕ και τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσης Τουρκίας και ψευδοκράτους είπε πως μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει και ισχυρό ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο και ιστορική ευθύνη έναντι των Τουρκοκυπρίων.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την επιβίωση του ψευδοκράτους και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε δε, ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να φύγει από το νησί πριν από την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων και δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη.
Ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει το Κυπριακό από τα ΗΕ στην ΕΕ και ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ένταξή της στην ΕΕ εις βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Η ΕΕ δεν πρέπει να ακολουθήσει άλλο το παιχνίδι της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε ο Ντερβίς Ερογλου, «αλλά θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους για ελεύθερο εμπόριο, αίροντας τη λεγόμενη απομόνωση.»
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ασκείται πίεση προς την Τουρκία για να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη θα σημαίνει αναγνώριση και ανέφερ ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δράσει πιο ρεαλιστικά ενάντια στην αδιάλλακτη, όπως ισχυρίστηκε, στάση των Ελληνοκυπρίων και πως «είναι αντίθετο προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο να τιμωρούνται οι Τουρκοκύπριοι».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το περιουσιακό, είπε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να υποστηρίζεται παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς χαρακτηρίστηκαν λογικές, αυτό θα βλάψει τη διαδικασία. Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καλωσορίζει την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση και είπε πως σε μια τέτοια συνάντηση θα εκφράσει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος με προοπτικές επίλυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν οι ηγέτες δράσουν με βάση τις πραγματικότητες.
Είπε επίσης ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πιστεύει ότι μπορεί να πάρει τους Τουρκοκύπριους στην περίοδο πριν από το 1974, κάνει λάθος». Από τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε, βλέπει κανείς ότι «δρα εγωιστικά».
Ο Ντερβίς Ερογλου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να συζητήσει τα θέματα εποικοδομητικά και με καλή θέληση ώστε το Κυπριακό να λυθεί. Τέλος σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για μια δυνατή και βιώσιμη συμφωνία και ότι θα δουλέψει σκληρά για να πείσει τους Τουρκοκύπριους να πουν «ναι» σε αυτή τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.
Σε άλλες δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Τουρκιγιέ ισχυρίστηκε ότι σε κάθε διαπραγμάτευση η ε/κ πλευρά αποφεύγει μια συμβιβαστική λύση επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» στο ψευδοκράτος, «υπό τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι κακώς η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τη στιγμή που δεν δημιούργησε, όπως ισχυρίστηκε, η ίδια το πρόβλημα. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ευθύνες φέρουν η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται ήδη στην ΕΕ. Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με το βέτο της Κύπρου, μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει το άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο κ. Ερογλου.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος Veysel Eroglu ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά νερού στα κατεχόμενα Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο και ότι ο τύπος του αγωγού πρώτη φορά εφαρμόζεται παγκοσμίως. Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή του φράγματος Alakopru που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τετραετίας.