Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, υπόψη της οποίας το ΑΜΠΕ έθεσε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, για αίτημα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να του δοθεί καθεστώς μόνιμης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), δήλωσε ότι έδωσε σχετικές οδηγίες να διερευνηθεί το ζήτημα.
Όμως, αν επαληθευθούν οι δηλώσεις (του γενικού γραμματέα του ΟΙΣ), τότε σημαίνει, τόνισε η κ. Μαρκουλλή στο ΑΜΠΕ, ότι «η Τουρκία, γιατί πρόκειται για τουρκική κίνηση και όχι μόνο του ψευδοκράτους, έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία της για σχέδιο Β».
Η Κύπρια υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι: «Αρχισαν επίσης οι απειλές, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για συνέπειες, στην περίπτωση μη κατάληξης των διαπραγματεύσεων μέχρι την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που μονομερώς θέτει η Τουρκία ως χρονοδιάγραμμα».
Αν έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις, τότε είναι καταδικαστέες και ασφαλώς θα γίνουν έντονα διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον γγ των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, «περιλαμβανομένου και του προέδρου του Οργανισμού, του Καζακστάν, το οποίο επισκέφθηκα προ τριών ημερών», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.
Διαβήματα επίσης θα γίνουν, όπως δήλωσε και στην ΕΕ. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984), υπέδειξε, έχουν καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έχουν καλέσει όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα.
«Οι αποφάσεις αυτές είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ και για όλους τους διεθνείς οργανισμούς και δεν επιδέχονται αναθεώρησης όπως εισηγείται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης», σημείωσε.
Τέλος, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι ο γγ του ΟΙΣ κ. Ιχσάνογλου είναι τουρκικής καταγωγής και «έχει από καιρό χάσει την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του, προωθώντας την τουρκική πολιτική εντός του ΟΙΣ».