Τα κοιτάσματα της Κύπρου,ενδιαφέρουν άμεσα τις ΗΠΑ

Τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι στην προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας επιστημόνων, τεχνικών και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη φυσικού αερίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα, επιβεβαίωσε εμμέσως το Εμπορικό Τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. 

   

Η πρεσβεία, καλώντας ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας (Οffshore Τechnology Conference) που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 5 Μαΐου στο Χιούστον του Τέξας, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος, είναι μεταξύ τριών χωρών που έχουν επιλεγεί για την παρουσίαση των ευκαιριών που προσφέρουν για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου». 

   

Προσθέτει πως στη διοργάνωση του εξειδικευμένου συνεδρίου «εμπλέκονται το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές και τα Εμπορικά Κέντρα των ΗΠΑ στο εξωτερικό». 

   

Επίσης, καλούνται ενδιαφερόμενες κυπριακές εταιρείες να επικοινωνήσουν με το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας για συμμετοχή. Το συνέδριο είναι η σημαντικότερη παγκόσμια διοργάνωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πηγών στους τομείς εξόρυξης, παραγωγής και περιβαλλοντικής προστασίας. Η συμμετοχή υπερβαίνει τις 2.000 αμερικανικές επιχειρήσεις και οι επισκέπτες προέρχονται από 110 χώρες. 

   

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η αξιολόγηση των εννέα εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον για το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό. Αφού αξιολογηθούν οι δυνατότητες των εν λόγω εταιρειών και κοινοπραξιών, θα καταρτισθεί «μικρός κατάλογος», τον οποίο θα εξετάσει η διυπουργική επιτροπή, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. 

   

Ανάμεσα στους υποψηφίους, περιλαμβάνονται η ολλανδική Vitol, η οποία σε συνεργασία με άλλο κολοσσό από τη Μαλαισία ίδρυσαν στην Κύπρο την VΤΤΙ που ξεκίνησε την κατασκευή άλλου τερματικού υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, με κύριο στόχο τις επανεξαγωγές αλλά και την τοπική αγορά. Επίσης, υποψήφια είναι, όπως αναμενόταν, και η επίσης ολλανδική Vopak, που διεκδίκησε έντονα και την κατασκευή τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου

   

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η υποβολή φακέλου ενδιαφέροντος από δύο ισραηλινές εταιρείες και κυρίως το ενδιαφέρον που επέδειξαν η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα διυλιστήρια και τα τερματικά