Άκρως σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις απρόσμενα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το θέμα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 5 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Symetron Market Research και Kadem Cyprus Social Research τέθηκαν ερωτήματα για πέντε ενότητες: την ειρηνευτική διαδικασία, τα κίνητρα και αντικίνητρα των κοινοτήτων για λύση, το πλαίσιο της διευθέτησης και τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διατηρούν μια ισχυρή επιθυμία για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και είναι έτοιμοι για συμβιβασμό σε διάφορα ζητήματα. Όμως οι προσδοκίες τους είναι χαμηλές και η εξεύρεση κοινού εδάφους σε διάφορες πτυχές θα είναι πρόκληση. Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζεται στο κενό μεταξύ ειρηνευτικής διαδικασίας και κοινής γνώμης, ιδιαίτερα σε σχέση με την προετοιμασία για ενδεχόμενα μελλοντικά δημοψηφίσματα.
Με λίγα λόγια, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ψηλό επίπεδο επιθυμίας για λύση (68% ΕΚ, 65% ΤΚ) και είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν την ομοσπονδία ως λύση συμβιβασμού. (79% ΕΚ, 76% ΤΚ). Η υφιστάμενη Κυπριακής-ιδιοκτησίας διαδικασία τυγχάνει σημαντικής υποστήριξης και από τις δύο κοινότητες (83% ΕΚ, 60% ΤΚ), ενώ ένας μηχανισμός πληροφόρησης των πολιτών για το τι συμβαίνει στις συνομιλίες είναι πολύ επιθυμητός (88% ΕΚ, 77% ΤΚ). Όμως, παραμένουν προκλήσεις σε σχέση με την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την άλλη πλευρά (84% ΕΚ, 70% ΤΚ) και σε σχέση με την ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθεί η κάθε πλευρά υπό τον έλεγχο της άλλης (87% ΕΚ, 59 ΤΚ.
SigmaLive