Συνομιλίες για Κυπριακό:συμφώνησαν …να βγάλουν τις γραβάτες

Αφού δεν αναμένονται και πολλά από τις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου στη Ν.Υόρκη,τουλάχιστον συμφώνησαν στη προτροπή του ΓΓ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και …έβγαλαν τις γραβάτες!

Ο βαθμός και ο χρόνος εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα σε αυτή την τριμερή είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης. Μετά τις έντονες παραστάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυξήθηκαν οι ώρες της απευθείας συνάντησής του με τους δύο συνομιλητές.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαμηνύσει προς τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω και του Συμβούλου του Γιώργου Ιακώβου, πως δεν υπήρχε λόγος να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, εάν τις συνομιλίες αναλάμβαναν μόνο ο Σύμβουλος του ΓΓ Αλεξάντερ Νταόυνερ και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Λυν Πάσκο.

Η μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί μόνος σε δήλωση, και μάλιστα το πρωί της Τρίτης. Κατά άλλες διπλωματικές πηγές, δεν πρόκειται, μάλιστα, ούτε στα μέσα ενημέρωσης να εμφανιστεί, αλλά απλώς θα εκδώσει μία γραπτή δήλωση. Το όλο σκηνικό επιβεβαιώνει το αρνητικό κλίμα και τις εκτιμήσεις πως η τριμερής δεν πρόκειται να βοηθήσει, παρά τις περί του αντιθέτου φιλόδοξες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Αλεξάντερ Νταόυνερ.