Στο στρατοδικείο κατεχομένων,δύο Ελληνοκύπριοι!

Ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου στην κατεχόμενη Λευκωσία με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτική περιοχή θα παρουσιαστούν σήμερα οι δύο ελληνοκύπριοι που κρατούνται παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις.

Πρόκειται για τον τέως ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοϊζο Αυξεντίου, στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, που εξακολουθούν να τελούν υπό παράνομη κράτηση από τις δυνάμεις του Αττίλα.(Φωτό από ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ).
 
Και οι δύο συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο μαζί με τέσσερις ευρωβουλευτές, όταν πήγαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να κάνουν έρευνα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Ο κ.Μάτσης, παρέμεινε υπό φρούρηση για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μεταφέρθηκε όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία, μετά τη σύλληψή του. Ο κ. Αυξεντίου υποχρεώθηκε από τις κατοχικές αρχές να παραμείνει στην Αμμόχωστο.
 
Στο μεταξύ, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και χθες μετέβη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι γίνονται έντονα διαβήματα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι.
 
Η ίδια θα θέσει το θέμα σε σημερινή ομιλία της σε επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία, όπως ανέφερε, θα περιγράψει το φρικτό πρόσωπο της κατοχής που βίωσαν τα μέλη της ομάδας και την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν.
 
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσος Γεωργίου, δήλωσε ότι η συνέχεια της σύλληψης των ευρωβουλευτών και της κράτησης του Γιαννάκη Μάτση και του Λοίζου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
 
Ανέφερε, ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών και αναμένεται ότι ευρωβουλευτές θα απευθυνθούν και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός δήλωσε, εξάλλου, ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες του καθεστώτος και με τον τρόπο που θα τεθεί στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη. Ο κ. Γαλανός κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προβάλλει το γεγονός της κατοχής, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία.
 
«Το όνειρο μου είναι κάποια μέρα να επιστρέψω και να κατοικήσω με την οικογένεια μου στο σπίτι μου στην Αμμόχωστο», εκμυστηρεύθηκε συγκινημένος ο Λοΐζος Αυξεντίου, απαντώντας σε ερώτηση για τα συναισθήματα του, όταν το Σάββατο είδε το σπίτι του, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της «πόλης -φάντασμα».
 
Το 1974 ο Λ. Αυξεντίου ήταν οκτώ χρονών, όταν μαζί με τους δικούς του εγκατέλειψαν το σπίτι τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας. Το σπίτι είναι λεηλατημένο και εγκαταλειμμένο, πρόσθεσε.
 
«Όσο περνούν τα χρόνια φουντώνει ο πόθος της επιστροφής φουντώνει μέσα σου , ιδιαίτερα όταν ασχολείσαι και αγωνίζεσαι με το θέμα αυτό», τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση μας, ο 45χρονος Αυξεντίου.
 
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα όσα έγιναν το Σάββατο και οδήγησαν στη σύλληψη του ιδίου , της Ε. Θεοχάρους , τριών ξένων ευρωβουλευτών , της βοηθού του ενός εξ αυτών , του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου και του πατρός Σάββα, εφημερίου στον ναό του Προδρόμου στη Λευκωσία.
 
Οι ευρωβουλευτές ήταν οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα (γιός του πρώην ηγέτη της χώρας Λεχ Βαλέσα) και Αρτούρ Ζασάστα και η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα. Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.
 
Η ομάδα είχε φθάσει έξω από την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ζώνης. Ο Αυξεντίου τους έδειξε το σπίτι του. Ο Γιαρουσλάβ Βαλέσα του είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί α δεχθεί να του στερείται το δικαίωμα να περάσει μέσα στην περιοχή και όταν είδε κάποιο αφύλακτο σημείο, πέρασε μέσα. Τότε τον ακολούθησε ο άλλος Πολωνός συνάδελφός του, ο Γ. Μάτσης και ο Λοϊζος. Προσπάθησαν να μπουν μέσα στην εκκλησία, αλλά ήταν κλειστή. Από κάποια σκοπιά ειδοποιήθηκαν ο στρατός και η «αστυνομία» του καθεστώτος. Ακολούθησε η παράνομη σύλληψη και η προσαγωγή στον «αστυνομικό σταθμό» της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μετά από «ανάκριση» και εξακρίβωση στοιχείων άφησαν ελεύθερους τους ευρωβουλευτές, τη βοηθό του Βαλέσα και τους δύο κληρικούς.