Για κακόβουλη επίθεση εναντίον του προσώπου του και των αγώνων που έδωσε στη Κύπρο με το όπλο στο χέρι κάνει λόγο σε επιστολή του προς το πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος. Το 1974 ο στρατηγός ήταν διοικητής του 336 Τάγματος,το οποίο αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Αττίλα και κράτησε τη Λευκωσία.
Η διαμάχη για το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Μεγαλόνησο.
Την αντίθεση του ΔΗΣΥ στην έκδοση πορίσματος από τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, έχει εκφράσει τόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πουργουρίδης, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Γεωργίου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
»Πουθενά στους όρους εντολής», τόνισε ο κ. Γεωργίου, »δεν παρέχεται στην Επιτροπή η εντολή για σύνταξη πορίσματος, αλλά η ξεκάθαρη εντολή, που δίνεται στην Επιτροπή, είναι η σύσταση ιστορικού αρχείου για την υπό επισκόπηση περίοδο».
Οι κύριοι Πουργουρίδης και Γεωργίου εξήγησαν στους δημοσιογράφους ότι, με δεδομένη την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των εκάστοτε ελλαδικών Κυβερνήσεων να θέσουν στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων »το πρωτογενές υλικό όπως τα ελληνικά έγγραφα, τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα που είναι σχετικά με την κρίσιμη αυτή περίοδο της κυπριακής Ιστορίας, η σύνταξη πορίσματος, χωρίς τα έγγραφα αυτά, θα αποτελούσε βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας».
Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου και την πρόθεση του Προέδρου της και Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, να εκδώσει πόρισμα, το οποίο να εγκριθεί από τη Βουλή και να δοθεί στη δημοσιότητα, ο κ. Πουργουρίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή αυτή, έτσι όπως συστάθηκε από το 1999, έχει σαφείς και συγκεκριμένους όρους εντολής, να προχωρήσει στη σύσταση ιστορικού αρχείου, το οποίο θα αφορά την περίοδο 1967 – 1974 και θα φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής.
Πουθενά, είπε ο κ. Πουργουρίδης, δεν γίνεται αναφορά για έκδοση πορίσματος, κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένα Δικαστήριο ή μια ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχαν και ακαδημαϊκοί και που θα διερευνούσε όλες τις πτυχές και θα διασταύρωνε στοιχεία για να καταλήξει ενδεχομένως σε συμπεράσματα. »Ως Δημοκρατικός Συναγερμός», τόνισε ο κ. Πουργουρίδης, »δεν θα επιτρέψουμε να κακοποιηθεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου και να θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος». »Με όλα τα πολιτικά μέσα που διαθέτουμε», πρόσθεσε, »θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη».
Σε ειδικότερες αναφορές του, ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι στο σχέδιο του πορίσματος που του έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Σιζόπουλος, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις μαρτυριών στην Επιτροπή από υπηρετήσαντες στην Εθνική Φρουρά κατά το Καλοκαίρι του 1974, σύμφωνα με τις οποίες αφήνονται βαριές κατηγορίες εναντίον αξιωματικών, στην περιοχή Κυρηνείας η μια περίπτωση κατά νεκρού αξιωματικού και εναντίον του Ταγματάρχη τότε, Διοικητής του 336 Τάγματος Επιστράτων (κυρίως Αμμοχωστιανών εφέδρων), Δημήτρη Αλευρομάγειρου, στον οποίο είχε ανατεθεί η άμυνα της δυτικής πλευράς της Λευκωσίας, μέχρι και την περιοχή Αγίου Παύλου.
Οπως είπε ο κ. Γεωργίου, στις δύο αυτές περιπτώσεις γίνονται παραδεκτές οι μαρτυρίες απλών στρατιωτών, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί και χωρίς να υπάρχει και η απάντηση, στην περίπτωση του Στρατηγού σήμερα Αλευρομάγειρου, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, προκειμένου να εκδοθεί ένα αντικειμενικό πόρισμα. Αυτό που εδόθη στα μέλη της Επιτροπής από τον κ. Σιζόπουλο, δήλωσε ο κ. Γεωργίου, »είναι πόρισμα με εκδοχές και για το Α θέμα υπάρχουν τέσσερεις εκδοχές, τις οποίες αναλύει και λέει ότι, κατά την κρίση της Επιτροπής, η πιθανότερη αληθινή ιστορία είναι η τάδε εκδοχή».
»Δεν είναι έκθεση», αυτό το έγγραφο, είπε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες »αναφορές ομιλούσαν για το Δημήτρη Αλευρομάγειρο, έναν αγωνιστή αξιωματικό, Ελληνα, ο οποίος κράτησε ελεύθερη τη Λευκωσία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ένας άνθρωπος, υπό τις διαταγές του οποίου έχουν πολεμήσει και έχουν πέσει εκατόμβες θυμάτων στα φυλάκια του Αγίου Παύλου, υπό τη δική του διοίκηση, κρατήθηκε η Λευκωσία και αυτό το άτομο, ο Ελληνας αξιωματικός, καταγράφεται ως άτομο που με τις πράξεις του, ενέργειες ή παραλείψεις του, οδήγησε στην εδραίωση των επιθετικών ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκείνες οι εκατόμβες των θυμάτων».
Σε ερώτηση γιατί δεν ζητήθηκε η προσέλευσή του για να εξετασθεί ως μάρτυρας στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικώς »από τον κ. Σιζόπουλο να κληθεί ο κ. Αλευρομάγειρος, να πάμε εμείς να τον δούμε και να συζητήσουμε μαζί του», όμως »καμμία απάντηση». »Επίσης», συνέχισε ο κ. Γεωργίου, »ενώ τον Νοέμβριο είχαμε ολόκληρο κατάλογο από άτομα που ανέμεναν να κληθούν στην Επιτροπή, (ο κ. Σιζόπουλος) μας είπε ότι μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα είναι έτοιμο το πόρισμα», κάτι για το οποίο ο ΔΗΣΥ αντέδρασε και »οκτώ άτομα, εγγεγραμμένα στον κατάλογο, αναμένουν να κληθούν ακόμα». Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει στην έκδοση και κατάθεση στη Βουλή δικού του πορίσματος, εάν αποφασισθεί κατά πλειοψηφία να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα που ετοίμασε ο κ. Σιζόπουλος, κάτι που είχε γίνει και στη Βουλή των Ελλήνων το 1989, ο κ. Πουργουρίδης απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. »Επί της διαδικασίας, διαφωνούμε κάθετα για την έκδοση τέτοιου πορίσματος», δήλωσε ο κ. Πουργουρίδης, »γιατί δεν καλύπτεται από τους όρους εντολής, που έχει δώσει η Ολομέλεια της Βουλής στη συγκεκριμένη Επιτροπή και γιατί οι Επιτροπές της Βουλής ποτέ δεν έχουν συντάξει πορίσματα, αλλά συντάσσουν εκθέσεις προς την Ολομέλεια της Βουλής». »Επί της ουσίας», συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, »διαφωνούμε με τη θέση ότι μπορούν οι πολιτικοί να γράφουν ιστορία». »Δεν είναι ο ρόλος των πολιτικών η συγγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», τόνισε ο κ. Πουργουρίδης. »Είμεθα και παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι», πρόσθεσε, »στο να ανοιχθεί ο Φάκελος της Κύπρου και να γνωσθεί η αλήθεια, που έχει σκορπίσει ποταμούς δακρύων και αίματος σε ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό». »Αλλά», όπως ανέφερε, »αυτό το έργο δεν είναι έργο των πολιτικών και λυπούμεθα γιατί επιχειρείται, εκ μέρους των πολιτικών, να γραφεί η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, κάτι που θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, τόσο στην κακοποίηση της ιστορίας όσο και στον εξευτελισμό του ιδίου του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Έντονη αντίδραση του στρατηγού Αλευρομάγειρου
Ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής:
ΠΡΟΣ, Τον
Αξιότιμο Κύριον Πρόεδρον της Βουλής των Αντιπροσώπων
Κύριον
Μάριον Καρογιάν.
Λευκωσία,
Αθήνα 28 Δεκεμβρίου 2010,
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Με αφορμή τα λεχθέντα στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ [Ώρα 2000 Της 27ης Δεκ 2010] και τα ανακοινωθέντα από το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ στην δημοσιογραφική διάσκεψη του ΔΗΣΥ [επισυνάπτεται] εξ αιτίας της συζήτησης για την περαίωση των εργασιών της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.
Θεωρώ την Βουλή των Αντιπροσώπων υπεύθυνη γιατί έδωσε εντολή σε επιτροπή να γράψει Ιστορία και να καταλογίσει ευθύνες χωρίς προϋποθέσεις και όρους μιας αντικειμενικής έρευνας.
Αποτέλεσμα αυτού, μία απροκάλυπτη και κακόβουλη επίθεση εναντίον μου και προσβολή της Ιστορίας μου και των αγώνων μου.
Υπερασπίστηκα συνειδητά και ασμένως την Ελευθερία της Κύπρου και των αδελφών Κυπρίων σε όλη μου τη ζωή και ενόπλως και το 1964 και το 1974 εναντίον των Τούρκων εισβολέων και μετά 34 χρόνια από την εισβολή δέχομαι πισώπλατα και κυρίως ατεκμηρίωτα μαχαιρώματα.
Θεωρώ την Βουλή των Αντιπροσώπων υπεύθυνη αυτής της προσβολής και απαιτώ την παρέμβασή της για την διόρθωσή της.
Με εκτίμηση και ευχές για Ελευθερία της Κύπρου με τον καινούργιο χρόνο,
Δημήτρης Αλευρομάγειρος,
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού,
[υ.γ. Η παρούσα κοινοποιείται εις όλους τους βουλευτές, τον τύπον και τους συμπολεμιστές μου]