Ποιες αναφορές στην έκθεση του γ.γ. των ΗΕ ενόχλησαν τη Λευκωσία

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η κυπριακή διπλωματία από συγκεκριμένες αναφορές και παραλείψεις της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την UNFICYP, που δόθηκε την Τετάρτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι έγιναν έντονες παραστάσεις για τη μη αναφορά στην εισαγωγή της έκθεσης στο ψήφισμα 186/1964, που υπάρχει σε όλες τις εκθέσεις και σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, αναμένεται σήμερα να υπάρξει διόρθωση.

Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και για την αναφορά σε «έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς» για το φυσικό αέριο, αντί της ορθής έκφρασης Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την αποφυγή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα να μνημονεύσει τα διαβήματα της Λευκωσίας στις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάποια πρόοδος…»

Στην έκθεσή του ο γ.γ. εκτιμά ότι από τον Ιούλιο του 2011 σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στην επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα. Ο γ.γ. αναφέρεται αρχικά στη συνάντηση της Γενεύης, σημειώνοντας ότι συμφώνησαν σε μια «εντατική φάση» και σε «ενισχυμένο ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαν Κι Μουν σημειώνει ότι από τον Ιούλιο, οι ηγέτες έχουν εντατικοποιήσει τις συνομιλίες και τις ανταλλαγές (ιδεών) σε βασικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι κατά την περίοδο αυτή, έγιναν «σημαντικά βήματα» στους τομείς της οικονομίας, σε θέματα ΕΕ και στις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, ενώ «πολύ λιγότερη πρόοδος» σημειώθηκε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και τα θέματα της ιθαγένειας.

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταγράφει τις συναντήσεις που έγιναν στο Λονγκ Αιλαντ της Νέας Υόρκης στις 30-31 Οκτωβρίου για την «αξιολόγηση των αποτελεσμάτων» στις διαπραγματεύσεις από τη συνάντηση του Ιουλίου και να καθορίσουν «πόσο κοντά» είναι οι πλευρές για την εξεύρεση λύσης. Όπως επισημαίνει, κατά τη συνάντηση αυτή, οι πλευρές επικεντρώθηκαν στις συζητήσεις τους για «εκκρεμή βασικά θέματα», ιδίως στους τομείς της διακυβέρνησης και του καταμερισμού της εξουσίας, της ιδιοκτησίας, του εδαφικού και της ιθαγένειας.

Ο Μπαν Κι Μουν εκτιμά ακόμη ότι στο Greentree υπήρξε «κάποια ενθαρρυντική πρόοδος», με την επισήμανση όμως ότι «απομένουν πολλά να γίνουν» για να επιτευχθεί η πλήρης σύγκλιση σ�αυτά τα θέματα. Πάντως όπως αναγνωρίζει, αμφότεροι οι ηγέτες επιβεβαίωσαν στον ίδιο την πεποίθησή τους ότι «μια διευθέτηση είναι δυνατή και εφικτή», ενώ υπενθυμίζει ότι τους ζήτησε να ξανασυναντηθούν μαζί του, σε μια «παρόμοια μορφή», στο «ίδιο μέρος» τον Ιανουάριο του 2012. «Προσδοκία μου είναι ότι όλες οι εσωτερικές πτυχές θα έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη λίγο αργότερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην έκθεσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ κάνει αναφορά στην «πολύνεκρη έκρηξη» στο Μαρί και στις έρευνες για το φυσικό αέριο, για τις οποίες υποστηρίζει ότι συνέβαλαν στην αύξηση της έντασης σε σχέση με εξελίξεις γύρω από την Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο, αναφέρει, η ελληνοκυπριακή πλευρά (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) ξεκίνησε διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες ανοικτά της νότιας ακτής του νησιού, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου … Αυτό συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, που θεώρησαν ότι παρόμοιες ενέργειες προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πάνω και γύρω από το νησί».

Όσον αφορά την αποστολή και τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP), οι αναφορές του είναι πανομοιότυπες με την προηγούμενη, ζητώντας ακόμη μια φορά την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της.

Τέλος, δηλώνει ότι θα υποβάλει χωριστή έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, μετά τη συνάντηση τον Ιανουάριο του 2012.

Το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την προοπτική να ξεκινήσουν τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα θα υιοθετηθεί στις 13 ή στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ για την ενημέρωση των μελών, θα μεταβεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Νέα συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου και δηλώσεις Ντάουνερ

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου έχουν συνάντηση στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, με κύριο αντικείμενο το θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

Την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου, ενώ όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα χθες Τετάρτη και προχθές Τρίτη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ειδικών του ΟΗΕ χωριστά με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν δυνατότητες για συγκλίσεις στα θέματα της Διακυβέρνησης, που παραμένουν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να συνεχίζονται επ’ αόριστον, παρατήρησε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Κύπρου και πρόσθεσε: «εάν φθάσουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν είναι το σημείο στο οποίο φθάσαμε τώρα, αλλά είναι ένα πλήρες αδιέξοδο και είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εξέλθουν από το αδιέξοδο, τότε πιθανόν αυτό να είναι το τέλος των προσπαθειών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή ή αναστολή ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν ανέφερε «ότι έχει γίνει ουσιαστικά ο σκελετός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και «ότι υπάρχει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα». Όσοι θεωρούν ότι απλώς θα πρέπει να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο, ναι μεν αυτό θα είναι ωραίο, αλλά θα πρέπει να πουν και τον τρόπο, διεμήνυσε εξάλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

O Τζο Μπάιντεν σε Αθήνα και Αγκυρα. Ποια η ατζέντα των συνομιλιών, με ποιους θα συναντηθεί

«Τρώνε» τις περιουσίες των Ελληνοκυπριων στα κατεχόμενα

ΚΥΠΕ