Την ελπίδα να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας προς όφελος και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και υπογράμμισε ότι «η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού».
Μιλώντας σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:
– Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει «μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια».
– Η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της. Εν προκειμένω οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
– Η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, «η οποία δυστυχώς δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς, τόσο αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών, όσο και σε σχέση με την άσκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία ή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και η Κύπρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση, τόνισε, είναι «η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπό την προϋπόθεση αυτή η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή.
Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο κ. Παπαδήμος, θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό. «Κοινή και σταθερή μας επιδίωξη είναι να βρεθεί μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχία της επικείμενης προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.
Τέλος, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας εγείροντας πρόποση υπέρ του πρωθυπουργού είπε ότι στις απογευματινές συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών επαναβεβαιώθηκε «το άριστο επίπεδο συνεργασίας και ανανεώθηκε η προσήλωση στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών των δύο κρατών».
Ευχαρίστησε ταυτόχρονα την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξή της προς την Κύπρο διαχρονικά και σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων και η τουρκική ηγεσία οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης.
Κατάγγειλε ότι στο Κυπριακό η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία «προωθούν στην πράξη λύση δύο κρατών».
Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εξακολουθήσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την εξεύρεση λύσης, «που θα προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, επί της συμφωνημένης βάσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο έγραψε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την Κύπρο για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τον εποικισμό, καθώς και για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση της αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός των ενεργειών εγγυώνται την ευόδωση των προσπαθειών μας».
Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια και πριν από το επίσημο δείπνο ο πρωθυπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ‘Αντρο Κυπριανού και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου.
Α.ΒΙΚΕΤΟΣ-ΑΠΕ