Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία συναντάται στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκείνο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω διαδικασία στο Κυπριακό, θα ήταν ένας συνδυασμός μεταξύ απευθείας διαπραγματεύσεων και εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου «LGR», η κ. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί αυτή τη διαδικασία, γιατί όπως διεξαγόταν η συγκεκριμένη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα από την περίοδο που ανέλαβε ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ντερβίς Έρογλου, «ήταν απλώς μία παράσταση», κατά την οποία διάβαζε ένα κείμενο και δεν γινόταν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Πρόσθεσε, ότι αυτή η αλλαγή της διαδικασίας, η οποία, όμως, διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία και δεν αλλάζει στην ουσία η διαπραγμάτευση, αλλά απλώς η μορφή της διαπραγμάτευσης, μπορεί να βοηθήσει. Η ΥΠ.ΕΞ. είπε ότι οι συγκλίσεις με τις οποίες οι δύο πλευρές στο Κυπριακό πήγαν στη Νέα Υόρκη «είναι πάρα πολύ λίγες και δεν επετεύχθη οποιαδήποτε πρόοδος, ώστε να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις».
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις εποικοδομητικές θέσεις που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα τρία τελευταία χρόνια, ο κ. Έρογλου υπαναχώρησε από συγκλίσεις πού είχαν επιτευχθεί με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκουκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι το θέμα τής διακυβέρνησης, αλλά και σε άλλα σημαντικά κεφάλαια.
Η κ. Μαρκουλλή είπε, επίσης, ότι αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει σε όλους τους συνομιλητές της και το μήνυμα που η ίδια θα μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, είναι ότι «οι πιέσεις πλέον θα πρέπει να ασκηθούν στην Άγκυρα, η οποία κρατά και το κλειδί της οποιασδήποτε προόδου για το Κυπριακό».
Οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων -συνέχισε η κ. Μαρκουλλή- είναι γνωστές, έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τη λύση ομοσπονδίας, ενώ η ελληνικυπριακή πλευρά υποβάλλει προτάσεις, οι οποίες βασίζονται πάνω στη συμφωνημένη βάση, πού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία θα προβλέπει ότι θα είναι ένα κράτος η Κύπρος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Πρόσθεσε, ότι από αυτή τη βάση έχει απομακρυνθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι όλες οι προτάσεις που υποβάλλει, είναι για «δύο ξεχωριστά κράτη». Συμπλήρωσε ότι με τέτοιες θέσεις είναι, αν όχι αδύνατον, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος.
Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, η κ. Μαρκουλή ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά, αφού έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση τής Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007, και με το Ισραήλ το 2010.
Ανέφερε ότι η διαδικασία διερευνητικής εξόρυξης από την Noble Energy προχωράει κανονικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλά καλά αποτελέσματα γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά και τις ποσότητες, αλλά και την ποιότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αμερικανική φρεγάτα στη Λεμεσό.Μήνυμα έστειλε ο Κύπριος υπ.Άμυνας