Η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου έχει ήδη ληφθεί, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλους, διεθνούς εμβέλειας οργανισμούς για να συμμετέχουν στην επένδυση γι αυτό το τερματικό.
«Η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου έχει ληφθεί. Αυτό που απομένει είναι να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και στα επόμενα βήματα», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνούς εμβέλειας οργανισμούς. Και χρηματοπιστωτικούς και άλλες εταιρείες για να συμμετέχουν, επενδύοντας σε αυτό το σημαντικό έργο που λέγεται τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου».
Σε ομιλία του στο συνέδριο »Cyprus Natural Gas Conference», ο κ. Συλικιώτης είπε, επίσης, ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και ότι το Υπουργείο έχει συμφωνήσει με το γνωστό ΜΙΤ για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά σε πτώση φάση τις προοπτικές οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Η Κύπρος, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τις εγχώριες αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις.
»Έχουμε σαφή εικόνα των δεδομένων που διαμορφώνονται, γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε και προχωρούμε προσεχτικά, σταθερά και δομημένα στο στόχο μας. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μάς προσφέρεται επιτέλους η ιστορική ευκαιρία να συνεργαστούμε ειλικρινά, εποικοδομητικά και με καλή θέληση προς όφελος των λαών μας», είπε και πρόσθεσε: »Στο βαθμό που μας αφορά, η Κύπρος σκοπεύει να αδράξει αυτή την ευκαιρία, και να μετατραπεί σε γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».
Στην ομιλία του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει ως απώτερο την εδραίωση της Κύπρου ως ενεργειακό περιφερειακό κέντρο. Οπως είπε, στις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, αλλά και η κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου που θα είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο.
»Αυτό το έργο θα αποτελέσει κατά την άποψή μας την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ακόμη η σύνδεση του τριγώνου Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μέσω της πόντισης καλωδίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Λέγοντας ότι η ενεργειακή πολιτική προϋποθέτει τη διευθέτηση μιας σειράς εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι »τις αμέσως επόμενες εβδομάδες οριστικοποιούμε τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων». Ο κ. Συλικιώτης είπε παράλληλα ότι προχωρούν οι διεργασίες για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι »έχουμε ήδη προκαταρκτικά συμφωνήσει με το ΜΙΤ για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά, σε πρώτη φάση, τη διερεύνηση των προοπτικών οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τρόπων διοχέτευσης του στις διεθνείς αγορές, κάτι που συνεπάγεται μελέτη βιωσιμότητας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».
»Σε δεύτερη φάση, η μελέτη θα αφορά τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα έχει συνάντηση με καθηγητές του ΜΙΤ οι οποίοι θα βρίσκονται στο νησί τις επόμενες ημέρες.
Αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ της ομάδας επαφής και της Noble, η οποία παρουσίασε το πλάνο των μελλοντικών της εργασιών για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και για σκοπούς εμπορικής αξιοποίησης του στις διεθνείς αγορές. »Πολύ σύντομα θα ορίσουμε τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με όρους εντολής την κατάληξη σε αριθμό συμφωνιών που πρέπει να υπογράψουμε με την εταιρεία», είπε. Σε σχέση με τη διαδικασία αξιολόγησης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά και επανέλαβε ότι το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για τον β’ γύρο »υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες όλων μας».
Πηγη – Αλήθεια