Κύπρος:μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας.

Σε σύγκρουση μεγατόνων έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Αρχιεπισκόπου – Κυβέρνησης, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας για το κυπριακό στην χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του. Την ίδια στιγμή η δήλωση του Προέδρου σε όσους δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.
 
Επίσημα στην κόντρα μπήκε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος  δεν δίστασε να καλέσει αυτούς που δεν θέλουν την Ομοσπονδία, «ως ωραίοι Έλληνες που είναι» κατά την έκφραση του, να βγουν και να το πουν για να δούμε ποιος θα κερδίσει. «Αυτό που θα κερδίσει», τόνισε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα είναι η διχοτόμηση», επισημαίνοντας πως  «η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι ανακάλυψη του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά είχαν υιοθετήσει όλοι οι εκάστοτε Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη λύση να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποσείσουμε τις εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε ξένους. 
Τόνισε παράλληλα, ότι αν το κατανοήσουμε αυτό και συνεργαστούμε όλοι τότε μπορεί να σώσουμε την Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής από τη δική μας πλευρά επιδιαιτησίας και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.  Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι ο ΓΓ δεν έχει καμία εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εισηγηθεί ή και να επιβάλει αλλαγή των όρων εντολής του και αλλαγή της διαδικασίας.

«Κινδυνολογούμε στο εσωτερικό μέτωπο»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δυστυχώς, στο εσωτερικό μέτωπο κινδυνολογούμε. «Ολοι επικαλούμαστε την ενότητα και την ίδια ώρα βαράμε όσο είναι δυνατόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα με επιχειρήματα τα οποία δεν ευσταθούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στον διάλογο με κάθε καλή θέληση. «Καταθέτουμε προτάσεις στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές και είναι ταυτόχρονα πραγματιστικές. Είναι προτάσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από την άλλη πλευρά. Λυπούμαστε όμως να παρατηρήσουμε ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι το ίδιο δημιουργική», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια ότι παράλληλα με τον διάλογο στις διαπραγματεύσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που στόχο έχει την υποβοήθηση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. «Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μπορούμε όντως να αποτελέσουμε την γέφυρα μεταξύ αυτών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ζητούν διευκρινήσεις τα κόμματα
 Τα όσα είπε ο Πρόεδρος στο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων, τα οποία χαρακτήρισαν διχαστικές τις δηλώσεις του. 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε διχαστικά  τα μηνύματα που έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 37ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο κ. Τορναρίτης   «Δυστυχώς», επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε σήμερα από ένα βήμα στο οποίο ανέμεναν όλοι, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιαστεί ενωτικός και λόγω των ημερών. Εστειλε δυστυχώς διχαστικά μηνύματα».

«Τα έβαλε και πάλι ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας με τα ΜΜΕ, τα έβαλε και πάλι προφανώς με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων πλην του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την απασχόληση, την παιδεία», είπε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι οι πλείστες των τοποθετήσεων του Προέδρου κινήθηκαν στο πλέγμα της ανακρίβειας.
Διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία για να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 37ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο κ. Συλλούρης διερωτήθηκε ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο.

«Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Η εκ περιτροπής Προεδρία, η παραμονή εποίκων, οι συνθήκες που ουσιαστικά απαλλοτριώνουν τις περιουσίες μας και τις δίδουν στους έποικους και τους σφετεριστές; Αρα, εμείς, όχι ως ωραίοι Ελληνες, όπως ειρωνικά είπε, ως Κύπριοι που νοιαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θέλουμε να γνωρίζουμε αυτές τις προϋποθέσεις», είπε.

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Καρπασία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ήταν σφάλμα του Προέδρου να συσχετίσει τα επεισόδια τριών ή τεσσάρων νεαρών, σε αθλητικό χώρο, με ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες έτσι και αλλιώς γίνονταν διαχρονικά. Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «που εκκενώθηκε η Καρπασία από 40 χιλιάδες Έλληνες κατοίκους. Είναι λόγω αυτών των καταπιέσεων που μπορεί να τις μαρτυρήσει ο κάθε κάτοικος της Καρπασίας, είτε τώρα βρίσκεται εκεί είτε αναγκάστηκε να έρθει στις ελεύθερες περιοχές».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι κάτοικοι της Καρπασίας δεν τολμούσαν να μιλήσουν ελληνικά στα τηλεοπτικά συνεργεία που βρέθηκαν εκεί τα Χριστούγεννα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αυτό είναι μια ζωντανή μαρτυρία του φόβου και της καταπίεσης που νοιώθουν οι εγκλωβισμένοι μας. «Αλλά μεγαλύτερη μαρτυρία της διαχρονικής καταπίεσης των εγκλωβισμένων είναι η εκκένωση της Καρπασίας, που παρά και τις συμφωνίες βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, και τα σπίτια τους φυσικά τα έχουν πάρει και τα κατοικούν οι λεγόμενοι σήμερα, με τις πολιτικές που ακολουθούμε, χρήστες».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με τις νέες δηλώσεις του, επιχειρεί ανεπίτρεπτα να εξισώσει τους απαράδεκτους και καταδικαστέους χουλιγκανισμούς σε ένα αγώνα καλαθόσφαιρας με τη βαρβαρότητα, το μεσαιωνισμό και το σκοταδισμό της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές τέλεσης της Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο και στη Γιαλούσα, δήλωσε απο την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός, εκφράζοντας έκπληξη και θλίψη για αυτές.

Ο κ. Κουταλιανός πρόσθεσε πως «η ασυγκράτητη κατολίσθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι απαράδεκτες νεοφανείς θέσεις που συγκρούονται με τις απόψεις της καταπληκτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού και η εξίσωση του μιάσματος της τουρκικής κατοχής και των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αττίλα με όχι σπάνιες εκτροπές σε αθλητικό αγώνα, προκαλούν απορίες, βαθιά θλίψη, ερωτηματικά, ανησυχίες και βαθιά αγωνία για τον ολισθηρό και εθνικά ζημιογόνο δρόμο που επέλεξε να ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Περαιτέρω ο κ. Κουταλιανός απηύθυνε «ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια να συναισθανθεί τις βαρύτατες ευθύνες του έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού και να σταματήσει τον ασυγκράτητο κατήφορο στον οποίο επιμένει με πρωτοφανές και ανεξήγητο πείσμα».

Στην αντεπίθεση ξανά  ο Αρχιεπίσκοπος
Στην αντεπίθεση πέρασε εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν διστάζει να τραβήξει για τα καλά το σκοινί της αντιπαράθεσης.  Απαντώντας στην χθεσινή αυστηρότατη κριτική που άσκησε εναντίον του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι άκουσε τα όσα δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ωστόσο, είπε  «Δεν προτιθέμεθα να ασχοληθούμε μαζί του, εκείνος είναι κομματάρχης, εμείς δεν είμαστε κομματάρχες»!  «Όλος ο λαός είναι δικός μας, τον θεωρούμε ποίμνιο μας, γι’ αυτό πρέπει να του λέμε την αλήθεια», είπε  ο Μακαριότατος για να ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά προσθέτοντας πως  «κανείς δεν πρέπει να ενοχλείτε όσο πικρή και αν είναι»
Τόνισε με έμφαση ότι μέσα στην εγκύκλιο του που διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς ανήμερα των Χριστουγέννων δεν υπάρχει  ούτε μια λέξη που να διχάζει τον λαό. Όσον αφορά το ΕΛΑΜ, είπε ότι στην συνέντευξη που έδωσε ανέφερε ότι  συμφωνεί με τις θέσεις που εκφράζει ως προς το θέμα των λαθρομεταναστών. «Αρκετά προβλήματα» επεσήμανε, «έχει ο τόπος μας δεν χρειάζονται άλλα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρή διότι δεν είναι η Κύπρος το αμπελοχώραφο κανενός». Τάχθηκε εναντίον της βίας και υπέρ της εφαρμογής των νόμων  της Δημοκρατίας σε ότι αφορά την απέλαση των λαθρομεταναστών.

SigmaLive