Καταδικάζουν τους πυροβολισμούς εναντίον εφημερίδας στα κατεχόμενα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχει καταδικάσει έντονα την επίθεση εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας »Αφρίκα» και τις απειλές εναντίον του συντάκτη της, Σενέρ Λεβέντ, την περασμένη Παρασκευή.

   

»Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους μας στην έκφραση οργής γι’ αυτό το επεισόδιο,» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Αρνέ Κόνινγκ, προσθέτοντας ότι »αυτής της μορφής η μη ανεκτικότητα και η βίαιη στόχευση δημοσιογράφων δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση ειρήνης ή δημοκρατίας».

   

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο κ. Κόνινγκ σημείωσε ότι »καταδικάζουμε αυτή τη βία και καλούμε όλες τις πλευρές, ενωμένες, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της εφημερίδας «Αφρίκα« και των δημοσιογράφων της».

   

Την Παρασκευή, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της εισόδου των εγκαταστάσεων της εφημερίδας και άφησαν απειλητικό μήνυμα για τον κ. Λεβέντ.

    Ο κ. Λεβέντ και άλλοι δημοσιογράφοι και προσωπικό βρίσκονταν στο κτίριο και εργάζονταν την ώρα της επίθεσης. Μία σφαίρα κτύπησε την πόρτα και μία άλλη τον τοίχο.

   

Ο κ. Κόνινγκ τόνισε ότι »δεν θα επιτρέψουμε οι τακτικές του τρόμου και του εξευτελισμού να υποσκάψουν την ελευθερία του Τύπου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

   

Η ΕΟΔ κάλεσε την Τουρκία να πάρει θέση αναφορικά με την επίθεση και να απομονώσει τους υπεύθυνους.

   

»Αναμένουμε από την Τουρκία, όχι μόνο να εκδώσει κοινότοπες διακηρύξεις, αλλά πραγματικά να σεβαστεί τις βασικές αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας», είπε ο κ. Κόνινγκ.

   

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σενέρ Λεβέντ, στην εφημερίδα »Χαβαντίς», δήλωσε ότι η επίθεση στην εφημερίδα του συσπείρωσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

   

Ως προς το προγραμματιζόμενο συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου, ο κ. Λεβέντ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν σε αυτό, κρατώντας σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει τα συνθήματα των πανό.

   

Σχετικά με τους πυροβολισμούς δήλωσε ότι είναι ανοησίες όσα λέγονται ότι δήθεν δράστες είναι οι ίδιοι. 

   

Μια ημέρα μετά τους πυροβολισμούς στα γραφεία της »Αφρίκα», η εφημερίδα »Βολκάν» έγραψε χθες ότι άγνωστος τηλεφώνησε από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα και, αφού εξαπέλυσε βρισιές, είπε τα εξής: »Δεν έχουμε ξεχάσει τι γράψατε. Τώρα είναι η σειρά σας. Θα δείτε τι θα συμβεί σύντομα». 

   

Η εφημερίδα διερωτάται αν πίσω από τις απειλές βρίσκεται ο Ισμέτ Φελέκ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, όπου κατηγορήθηκε και δικάζεται για ναρκωτικά και για άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως πυροβολισμούς και εκβιασμούς.