Η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι μια επέτειος, είναι κάτι που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καταδικάζοντας την ίδρυση του ψευδοκράτους χαρακτηρίζοντάς την ως αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία και η οποία έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα. Ταυτόχρονα είπε ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά και την ίδια ώρα να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου.
Κληθείς, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka, να δώσει ένα μήνυμά προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα κράτη γιορτάζουν επετείους. Πέρσι γιορτάσαμε μιαν ευχάριστη επέτειο, τα 50 χρόνια της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτά τα 50 χρόνια, όμως, δεν είχαμε την ευτυχία να δημιουργήσουμε άλλες επετείους οι οποίες να είναι ευχάριστες, να πανηγυρίσουμε άλλες γιορτές». Αντίθετα είπε, «υπάρχουν ημερομηνίες που προκαλούν πόνο. Δεκέμβριος του 1963, μας προκαλεί πόνο γιατί αποτέλεσε την αφετηρία γεγονότων που ακολούθησαν για να φθάσουμε στην σημερινή τραγική κατάσταση, τη ντε φάκτο διχοτόμηση. 15η Ιουλίου 1974, όπου το φασιστικό πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία και την πρόφαση στην Τουρκία να εισβάλει την 20η Ιουλίου με όλα τα τραγικά επακόλουθα που οδήγησαν στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου».
»15η Νοεμβρίου 1983, μια επέτειος που θυμίζει ή που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού», είπε. Για αυτά είναι ασφαλώς, ένοχοι ξένοι οι οποίοι μεθόδευαν τη διχοτόμηση της Κύπρου τόσα χρόνια και οι επεκτατικές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά σίγουρα οι ευθύνες Κυπρίων δεν είναι λίγες», επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σήμερα λοιπόν, επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά, να αντλούμε διδάγματα, και την ίδια ώρα επιτέλους να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου.
Χρειάζεται ενότητα και είναι απαραίτητη για να οδηγήσουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του λαού, της οικονομίας των θεσμών σε αίσιο τέλος». Καταδικάζουμε λοιπόν την ίδρυση του ψευδοκράτους, είπε, «αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία και η οποία, ασφαλώς, έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα. Δεν υλοποιήθηκε ακόμη αυτό το ψήφισμα, ούτε και το 550 που ακολούθησε όταν αντάλλαξαν λεγόμενες διπλωματικές αποστολές η Τουρκία και το ψευδοκράτος ένα χρόνο αργότερα».
»Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την άσκηση πιο αποτελεσματικών πιέσεων ούτως ώστε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση που περιγράφεται με σαφήνεια από το ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει επαναλάβει πλείστες τόσες φορές στη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο Πρόεδρος. Η υλοποίηση των προνοιών του ψηφίσματος, συμπλήρωσε, «σίγουρα θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του κράτους και του λαού. Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι διαιώνιση της διχοτόμησης αλλά την επάνοδο σε μια ενωμένη ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή».
Πηγή: ΚΥΠΕ