Η αποχή προβληματίζει στη Κύπρο.

Το πρωτοφανές για τα Κυπριακά δεδομένα ποσοστό αποχής στις χθεσινές εκλογές, που έφθασε στο 21,25%, διπλάσιο από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προβληματίζει την κυβέρνηση και τα κόμματα, που αναζητούν τους λόγους για την αποξένωση των πολιτών από τους πολιτικούς.

   

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η αποχή είναι το «τρίτο μεγαλύτερο κόμμα», με τάσεις αύξησης, σύμφωνα με τον εκλογολόγο του ΡΙΚ Γιάννη Μαυρή, που χαρακτήρισε την αύξηση της αποχής καλπάζουσα.

   

«Οι εκλογές, δυστυχώς, ανέδειξαν νικητή και την αποχή. Το ψηλό, για τα δεδομένα της Κύπρου, ποσοστό αποχής πρέπει να απασχολήσει όλους. Η αποχή από τις εκλογές δεν είναι υγιές φαινόμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Στέλνει μηνύματα, τα οποία όλοι έχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα της αποχής.

   

Πρόσθεσε δε ότι η ευθύνη για τη διόρθωση της κατάστασης ανήκει πρώτιστα στις πολιτικές δυνάμεις, στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. 

    «Συλλογικά και συγκεκριμένα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αποχής, με στόχο να πεισθούν οι πολίτες ότι, μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, μπορούν να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα και να διανοίγονται προοπτικές για τον τόπο και το λαό. Μακριά από λαϊκισμούς, ακρότητες και φανατισμούς. Με διάλογο, συναίνεση και αλληλοσεβασμό. Χωρίς θριαμβολογίες, αλλά και χωρίς μηδενισμούς. Με αίσθημα ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

   

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται όλοι να προβούν σε ενδοσκόπηση για την ποιότητα του πολιτικού λόγου, καθώς και για το ρόλο όλων των μέσων, που οι πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να περάσουν τα μηνύματά τους στο λαό. 

   

«Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο με τις ίδιες σοβαρές προκλήσεις, που υπήρχαν και πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Είναι πρώτα απ’ όλα το Κυπριακό, που, ένεκα της παρελκυστικής στάσης της τουρκικής πλευράς, συνεχίζει να παραμένει άλυτο. Την τιτάνια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα τη συνεχίσουμε. Πάντοτε με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για οικοδόμηση της αναγκαίας ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και για ύπαρξη διαλόγου και συναίνεσης, ανεξαρτήτως των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο κ. Χριστόφιας.

   

Πρόσθεσε πως επιβάλλεται διάλογος και συναίνεση και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. 

   

Η κυβέρνηση, είπε, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και το ίδιο αποφασισμένη είναι να συνεχίσει τη διενέργεια τομών στην κοινωνία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό μας.

   

«Σ’ αυτό το δύσκολο έργο βασικός συνεργάτης της κυβέρνησης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα εργαστούμε για να αναπτυχθεί διάλογος και να επιτευχθεί στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Βουλής, στοιχείο πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και για την εφαρμογή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.