Η Shell,κάνει δελεαστική πρόταση στη Κύπρο για το φυσικό αέριο.

Ρελάνς από την Shell έχουμε σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με  πληροφορίες του Σίγμα, από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η Shell θέλει πάσει θυσία να είναι παρούσα στην «αγορά» φυσικού αερίου που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή Κύπρου – Ισραήλ.

Υπήρξε  μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εμπορίου με τους ιθύνοντες της Shell, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επεξεργαστούν τόσο σχέδιο προμήθειας φυσικού αερίου για 10 χρόνια όσο και νέα δεδομένα στην τιμή πώλησης. Φαίνεται, δηλαδή, δεκτική να υπαναχωρήσει από την προοπτική ενός εικοσαετούς συμβολαίου, το οποίο θα δέσμευε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κομβική περίοδος για τελικές αποφάσεις είναι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με την επιστροφή του Προέδρου Χριστόφια και την κυβερνητικής αποστολής που θα τον συνοδέψει από το Ισραήλ.  Η Shell θέλει να έχει συμμετοχή και την περίοδο όπου θα μπορεί η Κύπρος να χρησιμοποιεί  τα δικά της κοιτάσματα.

Σήμερα η κυβέρνηση με βάση και το τι θα γίνει με τα δικά μας κοιτάσματα επεξεργάζεται τρία σενάρια. Το σημαντικό είναι, πως η κυβέρνηση θα καλύψει το μεσοδιάστημα από σήμερα μέχρι την ημέρα που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας κοιτάσματα.
Και η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα από τρία σενάρια: Το πρώτο είναι η γνωστή ιστορία με την Shell. Το δεύτερο είναι με την αποθήκευση φυσικού αερίου σε πλοία και μεταφορά του μέσω αγωγών. Η τρίτη είναι η ΑΗΚ μέσα από την ελεύθερη αγορά να προμηθευτεί φυσικό αέριο.  Και όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή λόγω της αραβικής εξέγερσης, επανακαθορίζει το γεωπολιτικό στάτους κβο.

Σ’ εκείνο που πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή είναι η ενδεχόμενη παρουσία του Ιράν στην περιοχή, αφού οι κινήσεις των Ιρανικών πλοίων, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Προφανώς, το Ιράν θέλει να περάσει τα δικά του μηνύματα για την περιοχή.
Είναι αναγκαίο να διατηρηθο’υν οι ισορροπίες, αφού, λόγω της φιλοϊρανικής κυβέρνησης του Λιβάνου, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα σε ότι αφορά τον καθορισμό της οικονομικής ζώνης με το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ανοικτό είναι και το θέμα της συμφωνίας της Κύπρου με το Λίβανο για την ΑΟΖ, η οποία δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τη Βουλή της χώρας.

Τα ενεργειακά θέματα θα μας απασχολούν το επόμενο χρονμικό διάστημα, σήμερα όμως τους καταναλωτές τους απασχολεί η «καυτή» τιμή της βενζίνης που πληρώνει.
Δυστυχώς οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες αυξήσεις και τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστά στο διεθνές περιβάλλον αφου απογειώνονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, εξαιτίας της αραβικής κρίσης. Οι επενδυτές φοβούνται μεγάλης κλίμακας διακοπή της ρόης πετρελαίου στην περίπτωση, που οι αντικαθεστωτικοί μετατρέψουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε μείζων στόχο για να πλήξουν τον Καντάφι.
Την ίδια στιγμή, μάλλον ανησυχίες προκαλούν και οι εκτιμήσεις του Βρετανού υπουργού Ανάπτυξης, ειδικού σε θέματα πετρελαίου,  Όλαν Ντάκαν, οποίος προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι στην περίπτωση, που συνεχιστεί η κρίση στον αραβικό κόσμο. Αξίζει πάντως, να σημειώσουμε ότι ήδη η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ του Σεπτέμβρη του 2008, ενώ η τιμή του Μπρέντ είναι πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι.
 
SigmaLive