Από στρατοδικείο περνάνε τον Κύπριο ευρωβουλευτή,στα Κατεχόμενα.

Αύριο Δευτέρα θα παρουσιασθεί ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, με την κατηγορία ότι εισήλθε σε στρατιωτική ζώνη. Με την ίδια κατηγορία, θα παρουσιασθεί και ο Λοΐζος Αυξεντίου, στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.

Και οι δύο επρόκειτο να παρουσιασθούν σήμερα στο λεγόμενο στρατοδικείο, αλλά οι ιατροί απαγόρευσαν τη μετακίνηση του κ. Μάτση από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, λόγω καρδιακού προβλήματος. Παρέστη μόνο ο Λοΐζος Αυξεντίου και το «στρατοδικείο» αποφάσισε να παρουσιασθούν μαζί αύριο.



Και οι δύο συνελήφθησαν, χθες, μαζί με τέσσερις Ευροβουλευτές όταν μπήκαν στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε έντονα τη σύλληψη των ευρωβουλευτών και των συνοδών τους, κατά την επίσκεψή τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σύλληψη «προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια» και τόνισε ότι δεν βοηθά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τουρκία με τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές να ζητά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και να διεκδικεί να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης.Επίσης, ζήτησε να υιοθετηθεί πολιτική, η οποία θα άρει την κατάσταση αποενοχοποίησης της Τουρκίας σε ότι αφορά στην Κύπρο.

Τις συλλήψεις καταδίκασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι», ενώ πρόσθεσε ότι ούτε ύστερα από 100 χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη η προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και θα την καταγγείλει διεθνώς.

»Η Εκκλησία προσκάλεσε τους ευρωβουλευτές ακριβώς για να δουν την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι κατοχικές αρχές, θέλησαν να δείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση, αλλά ψευδοκράτος είναι και ψευδοκράτος θα παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος και κάλεσε την Ευρώπη να το σκεφθεί καλά «αν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία αυτοί οι άνθρωποι».



Αντίδραση από Ελλάδα

«Παράνομη πράξη, από ένα παράνομο καθεστώς και καταφανή περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τη σύλληψη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα.

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθησαν είχαν επωμιστεί την αποστολή να διερευνήσουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα. Μιά κληρονομιά, που το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν αφήσει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, της φύσης και των καθοδηγούμενων λεηλασιών. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να τελειώσει, με την άμεση απελευθέρωση όλων όσων παρανόμως κρατούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.