Τα στοιχεία για την εισβολή στην Κύπρο, που έχει συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή του 1986, θα δοθούν στον δημόσιο διάλογο μετά από απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχαν ανακαλυφθεί τυχαία σε κλειστό δωμάτιο της Βουλής, ντοκουμέντα από το αρχείο των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, τα οποία πλέον βρίσκονται υπό επιστημονική επεξεργασία για την ανασύσταση και ψηφιοποίησής τους.
«Σήμερα είναι η τραγική επέτειος της απόβασης στην Κύπρο και της συνέχισης και μεγέθυνσης της τραγωδίας που έλαβε χώρα τότε, με την κατάληψη και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους, από τις δυνάμεις εισβολής. Βεβαίως, από το πραξικόπημα είχε ξεκινήσει η τραγωδία λίγες ημέρες πριν και το κυριότερο είναι ότι έχουνε περάσει 44 χρόνια από τότε και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο κ. Βούτσης κατά την ανακοίνωσή του.
Όπως έκανε γνωστό, ο κ. Βούτσης μετά τον Οκτώβριο και για τους επόμενους μήνες θα βγουν μερικές ακόμα δεκάδες τόμων, σε μια έκδοση που θα προλογίζεται από τους δύο προέδρους, της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα περιλαμβάνονται σε αυτήν αναλυτικά στοιχεία και ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου που έχουν ψηφιοποιηθεί, ανασυσταθεί και θα είναι προς αξιοποίηση.
«Είναι μία σημαντική εξέλιξη για την οποία είχαμε δεσμευτεί και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα δώσει το έναυσμα για να ανοίξουν αρχεία, ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών, θεσμών, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι το έδαφος της μαρτυρίας και έτσι συν τω χρόνω να μαζευτεί αυτό το επιπλέον υλικό» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Αναφορικά με το αρχειακό υλικό που βρέθηκε πριν ενάμιση χρόνο, δήλωσε πως αυτό έχει τεράστιο όγκο και οι επιστήμονες προσπαθούν να βάλουν τα αρχεία σε σειρά και είπε ότι θα δοθούν τρία «εμβληματικά ντοκουμέντα» στη δημοσιότητα.
Το ένα αφορά, όπως είπε, την απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ να απαγορεύσει δίσκους της Μελίνας Μερκούρη, το δεύτερο είναι τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο, λίγο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γεωργίου Παπαδόπουλου, και το τρίτο ντοκουμέντο είναι πρακτικά συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1974 υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της γενικής επιστρατεύσεως της χώρας» και πράξη υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων σε αυτό.