Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη και την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι το πεδίο μαχών επιρροής και δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ στην Τρίπολη (δυτικά) και μια κυβέρνηση και μια Βουλή που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη.
Η εκλεγμένη Βουλή που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη είναι επίσης εξασθενημένη μετά την αναχώρηση περίπου 40 βουλευτών που τάσσονται κατά του Χάφταρ για την Τρίπολη.
Ο Σάλεχ, σύμμαχος του Χάφταρ, βρίσκεται στην Κύπρο για να εξετάσει τον αντίκτυπο των δύο συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και για τη στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία και η ΚΕΕ.
«Τις επόμενες ημέρες, η Βουλή της Λιβύης θα αναλάβει δράση προκειμένου να εξασφαλίσει την αφαίρεση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης αυτής», δήλωσε ο Σάλεχ από τη Λευκωσία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να «διαβιβάσει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποσύρει την αναγνώριση αυτής της κυβέρνησης (…) Είναι καιρός να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από τον λαό και τη Βουλή της Λιβύης», είπε.
Η ΚΕΕ «θέλει να ωθήσει σε μια τουρκική αποικιοποίηση της Λιβύης» είπε ο Σάλεχ επαναλαμβάνοντας την εναντίωσή του στην «παράνομη» συμφωνία με την Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επέμβασης άλλων χωρών στη Λιβύη, αν η Τουρκία στείλει στρατεύματα στο πλευρό της ΚΕΕ. «Όλες οι χώρες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επέμβει. Δεν επιθυμούν μια (περιφερειακή) σύγκρουση», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ