Κρίση στην Κολομβία: 13 διαδηλωτές νεκροί και ο στρατός περιπολεί στην πόλη Κάλι

Στην Κολομβία, ο στρατός άρχισε να αναπτύσσεται κατόπιν της διαταγής του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην πόλη Κάλι, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές, αστυνομικούς και ένοπλους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα. Ενας ανακριτής της εισαγγελίας του Κάλι πυροβόλησε κατά του πλήθους των διαδηλωτών, σκοτώνοντας δύο πολίτες, πριν λιντσαριστεί από το πλήθος, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Οι συγκρούσεις σημειώνονται έναν μήνα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, την 28η Απριλίου, αρχικά εναντίον του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση –εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα–, με το οποίο η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε επιδίωκε να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Οι νεκροί και οι αιματηρές συγκρούσεις

Στον ένα αυτό μήνα κινητοποιήσεων, τουλάχιστον 59 νεκροί, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, έχουν καταγραφεί στην Κολομβία, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Περί τους 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και 123 αγνοούνται. Η οργάνωση Human Rights Watch ανεβάζει τους νεκρούς σε 63.

Εδώ κι έναν μήνα, το σενάριο είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: την ημέρα, οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, οι μορφές διαμαρτυρίας εξαιρετικά δημιουργικές. Τη νύχτα, ο ξεσηκωμός εκτραχύνεται σε επεισόδια, σε ανταλλαγές πυροτεχνημάτων, κοκτέιλ μολότοφ, δακρυγόνων και, συχνά, πραγματικών πυρών.

Αυτή η άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση στην Κολομβία έχει παραλύσει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Έχουν στηθεί οδοφράγματα σε οδικούς άξονες που προκαλούν ελλείψεις και έχουν απελπίσει μερίδα του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, μια από τις οργανώσεις που πρωτοστατούν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, μοιάζει να μην είναι σε θέση να τερματίσει την κρίση, που πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απειλεί να οδηγήσει στην ανατροπή της.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εθνική Απεργιακή Επιτροπή έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, παρότι τα δυο μέρη διαβεβαίωναν πως είχαν καταλήξει σε «προσύμφωνο». Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων κατηγόρησαν προχθές Πέμπτη την κυβέρνηση πως μοιάζει να θέλει να πάρει πίσω δεσμεύσεις της και κωλυσιεργεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters