Κρίση στην Αϊτή: Ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει 24 ΤΟΜΠ στους αστυνομικούς από την Κένυα που δρουν στη χώρα

REUTERS/Jean Feguens Regala

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή πως προμηθεύουν ακόμη 24 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη δύναμη αστυνομικών από την Κένυα που αναπτύχθηκε στην Αϊτή για να βοηθήσει να ανακτηθεί ο έλεγχος της χώρας σε κρίση, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από συμμορίες.

Κάπου τετρακόσιοι κενυάτες αστυνομικοί επιχειρούν στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ), η οποία με τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κλήθηκε να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας, που ελέγχουν συμμορίες κατά το 80%, οδικών αξόνων και άλλων τομέων της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου.

Η ανάπτυξη της ΠΑΥΑ είχε ζητηθεί αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση της Αϊτής το 2022. Από τις χώρες που υποσχέθηκαν να στείλουν συνολικά 2.500 αστυνομικούς, η μοναδική χώρα που έχει πράγματι δυνάμεις στο πεδίο —περίπου 400 από τους 1.000 αστυνομικούς που προβλεπόταν— παραμένει η Κένυα.

REUTERS/Jean Feguens Regala

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη νότια Αμερική (SOUTHCOM, «νότια διοίκηση») εξήγησε πως θα μεταφέρει τα τεθωρακισμένα οχήματα (mine resistant ambush protected, MRAPs), τύπου MaxxPro, στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς με μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η SOUTHCOM σημείωσε ακόμη ότι οι παραδόσεις επρόκειτο να αρχίσουν χθες. Τα οχήματα θα προστεθούν στον προϋπάρχοντα στόλο 10 MRAPs που προμήθευσαν στη δύναμη οι ΗΠΑ.

Το αεροσκάφος θα μεταφέρει επίσης 34 κιτ προστασίας πολυβολητή, ή «πυργίσκους», τα οποία θα εγκαταστήσουν στα οχήματα υπεργολάβοι δυνάμει σύμβασης με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα αντίδρασης κατά τη διάρκεια των κοινών επιχειρήσεων των Κενυατών με την αϊτινή αστυνομία, τόνισε.

Οι κενυατικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την αϊτινή πόλη Γκαντιέ στα τέλη Ιουλίου· υπέστησαν ήττα στην πρώτη τους επιχείρηση εκτός πρωτεύουσας.

Επικαλούμενη εκπρόσωπο της κενυατικής αστυνομικής δύναμης, η εφημερίδα Miami Herald ανέφερε πως εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός πως τα πρώτα MRAPs που της προμήθευσαν οι Αμερικανοί δεν διέθεταν πυργίσκους, που σήμαινε ότι το προσωπικό δεν μπορούσε να ανταποδώσει πυρά μέσα από τα οχήματα.

REUTERS/Jean Feguens Regala

Η βία στην Γκαντιέ ως την 1η Αυγούστου εκτόπισε εξαναγκαστικά σχεδόν 6.000 κατοίκους, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

Σχεδόν 600.000 Αϊτινοί έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας, ενώ χιλιάδες μετανάστες έχουν απελαθεί στην Αϊτή, όπου σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό.

Η ισχύς της —ανανεώσιμης— δωδεκάμηνης εντολής της ΠΑΥΑ εκπνέει τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters