Κρίσεις 2025: Εξηγήσεις για την «αναγκαιότητα» μείωσης του αριθμού ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις

κρίσεις

Επεξηγήσεις για τις έκτακτες κρίσεις 2025 που διέταξε τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Δένδιας δίνουν πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και το πως αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία και την καλύτερη διαχείρηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ανασυγκρότηση και η αναδιάρθρωση στην παρωχημένη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αποσπασματική, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση αναδιοργάνωσής τους με την «Ατζέντα 2030». «Μόνο μέσα από αυτές τις αλλαγές θα μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν οι ισχυρότερες στην ιστορία της χώρας μας». 

Ο εξορθολογισμός στη δομή των Δυνάμεων, που αντανακλάται και στις πρόσφατες κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, αποτελεί μια αναγκαιότητα που προκύπτει από τα διδάγματα που απορρέουν από τις σημερινές πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και από την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

«Ένα υδροκέφαλο σύστημα διοίκησης που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συγκέντρωση ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, είναι δυσκίνητο, βραδύ στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, με μειωμένα ανακλαστικά και άκαμπτο στην ιεραρχική εξέλιξη», αναφέρεται χαρακτηρισιτκά.

Είναι σταθερή η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ασύμβατες με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Απαιτείται μια Νέα Δομή Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των νέων μορφών πολέμου και των ασύμμετρων απειλών, αλλά και να επιτρέπει την ταχύτερη ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών.

Ενίσχυση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας

Η μείωση του υπερβολικού και δυσανάλογου αριθμού των ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών, η οποία προωθείται με τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν ένα αναγκαίο και συνεπές βήμα για να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντας 2030», ενώ έρχεται αμέσως μετά την απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων.

Η εξάλειψη του υδροκεφαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι απλώς ένα αριθμητικό πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της νέας φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι κρίσεις στοχεύουν επίσης στην αποκατάσταση της ευταξίας και της εύρυθμης κινητικότητας στην ιεραρχία των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, αλλά και μιας πιο ευέλικτης και λειτουργικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές συμβάλλουν στην ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, της ενίσχυσης της αποτρεπτικής τους ισχύος, της επιχειρησιακής τους ικανότητας και ετοιμότητας, όπως και της προσαρμογής τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών.

Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι ο αριθμός των Συνταγματαρχών οι οποίοι υπηρετούσαν στον Στρατό Ξηράς πριν από τις κρίσεις ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερα στρατόπεδα και περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, όπως έχει επισημάνει προηγουμένως και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν είναι ορθολογικό να διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό 600 πλοιάρχους, όταν έχει 24 μεγάλου εκτοπίσματος πολεμικά πλοία και ταυτόχρονα επιδιώκεται μείωση δαπανών και αύξηση μισθών».

Βελτίωση συνθηκών για το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ

Η ορθολογικότερη διαχείριση των δαπανών θα δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες που θα επιτρέψουν αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό παράλληλα με την εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να επενδυθούν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και τον καλύτερο εξοπλισμό

«Με τη Νέα Δομή δημιουργείται ένα σύγχρονο μονοπάτι επαγγελματικής εξέλιξης (career path) για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταρτίζεται ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, αναλογικό των θέσεων και των ευθυνών – αρμοδιοτήτων», αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Στον πυρήνα της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» είναι το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως προς αυτό, το πλέγμα δράσεων που υλοποιούνται περιλαμβάνει: