Κριμαία: Ουκρανική επίθεση με USV εναντίον Ρωσικών ταχύπλοων αποβατικών Serna [vid]

Μια ουκρανική επίθεση στην κατεχόμενη Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 10 Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν δύο ταχύπλοα αποβατικά, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (HUR) στον Kyiv Independent.

Η υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε ένα βίντεο της επίθεσης, που εμφανώς καταγράφηκε από κάμερα που βρίσκεται ενσωματωμένη σε drone επιφανείας (USV) την ώρα που προσεγγίζει και εμβολίζει τα ρωσικά σκάφη.

Τα πλοία που υπέστησαν ζημιές ήταν σκάφη κατηγορίας Serna που μετέφεραν πλήρωμα και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως το BTR-82, διευκρίνισε αργότερα η HUR στο κανάλι της στο Telegram.

Σκάφη αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για να μεταφέρουν εξοπλισμό και στρατεύματα στο τότε κατεχόμενο νησί Zmiinyi (Φιδονήσι), σημείωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

«Ένα μικρό αποβατικό πλοίο της κλάσης Serna έχει υψηλή ταχύτητα, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 45 τόνους φορτίου και να μεταφέρει 92 στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους», έγραψε η υπηρεσία πληροφοριών στο Telegram.

Τα συγκεκριμένα σκάφη μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με σύστημα αεράμυνας Tor-M2 και να παρέχουν ζωτική προστασία στον υπόλοιπο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω κλιμάκωσης των ουκρανικών επιθέσεων.

Υπήρξαν αναφορές για πολυάριθμες εκρήξεις κοντά στην πόλη Chornomorske στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, ανέφερε το κανάλι Telegram Crimean Wind σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2023.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το κανάλι είπαν ότι πιθανώς χτυπήθηκαν και στρατώνες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι δύο drones καταρρίφθηκαν πάνω από την Κριμαία.

Η παραθαλάσσια πόλη Chornomorske βρίσκεται στο δυτικό άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Συμφερούπολης.

Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, το Κίεβο ανέφερε επιτυχημένες επιθέσεις σε στόχους υψηλής αξίας στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας S-400, του σύγχρονου πολεμικού πλοίου Askold κατηγορίας Karakurt και άλλων στρατιωτικών σκαφών.

Πηγή: Με πληροφορίες από kyivindependent.com