Τις εντυπώσεις του από την κατάδυση με βαθυσκάφος στο ναυάγιο βυζαντινής γαλέρας του 10ου-11ου αιώνα στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις των λαών της περιοχής και στην ελληνική παρουσία στην Κριμαία. «Είναι μια γαλέρα, που μετέφερε εμπορικά φορτία και βυθίστηκε στην είσοδο του κόλπου της Μπαλακλάβας. Είναι πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά πρέπει ακόμη να ερευνηθεί από τους ειδικούς. Πρέπει να πούμε ότι τέτοια ευρήματα δεν είναι και τόσα πολλά στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στην ακτή.
«Σημαντική ανακάλυψη για να δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα τον 10ο-11ο αιώνα και πώς αναπτύσσονταν οι σχέσεις της παλαιάς Ρωσίας με του γείτονές της, πώς εξελισσόταν η διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας το ναυάγιο.
«Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοιες έρευνες είναι σημαντικές και για τους ειδικούς και για το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο να δουν πλήρως το βυθισμένο πλοίο, που υπολογίζεται να είχε μήκος 27 – 30 μέτρα, πλάτος 13 – 15 και βρίσκεται θαμμένο κάτω από στρώμα ιλύος 40 εκατοστών. Γύρω από το βυθισμένο σκαρί διακρίνονται πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους πολλοί αμφορείς, ενδεικτικοί του φορτίου του.
Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδύθηκε στο πλαίσιο αποστολής της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που εορτάζει εφέτος τα 170 χρόνια από την ίδρυσή της και έχει από το 2009 ως πρόεδρό της τον σημερινό υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικεφαλής του Εποπτικού της Συμβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «εθνικό ζήτημα» στην Κριμαία, ο Β. Πούτιν θύμισε τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής του πληθυσμού στη χερσόνησο, σύμφωνα με τα οποία το 68% είναι Ρώσοι, το 16% Ουκρανοί και περίπου το 10% Τάταροι της Κριμαίας, «όμως, εδώ υπάρχουν και Βούλγαροι και Έλληνες και εκπρόσωποι άλλων μικρών λαών». «Η διεθνική ομόνοια για την περιφέρεια της Κριμαίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εσωτερικό ζήτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνολικά», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος είχε σχολιάσει την προηγούμενη τις διεκδικήσεις τατάρικων οργανώσεων, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «ειδικές ρυθμίσεις» για κάποια μερίδα του ρωσικού πληθυσμού.
Εξαιρετικά κατηγορηματικός ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις διαμαρτυρίες του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, για το ταξίδι σύσσωμης της ρωσικής ηγεσίας στην Κριμαία, που το Κίεβο χαρακτήρισε «προκλητική» αμφισβήτηση της ουκρανικής νομοθεσίας. «Δεν σχολιάζω τίποτε σχετικά, διότι το μέλλον της Κριμαίας προσδιορίστηκε από τους ανθρώπους που ζουν στο έδαφος αυτό: ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Τέρμα. Τελεία», είπε επί λέξει ο Ρώσος Πρόεδρος, αρνούμενος ότι η χώρα του έχει παρανόμως προσαρτήσει τη στρατηγική χερσόνησο.
Σχολιάζοντας την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στον εμφύλιο πόλεμο της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε όλη την ευθύνη προς την πλευρά του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι Ρωσόφωνοι ζήτησαν την απόσυρση του βαρέως πυροβολικού, στην οποία, κατά τον Ρώσο ηγέτη, δεν ανταποκρίθηκε η ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τις συμφωνίες «Μινσκ-2» ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για τη διευθέτηση της κατάστασης κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ειρήνη θα κυριαρχήσει, αλλά και ότι η συγκέντρωση εξοπλισμού από ουκρανικής πλευράς, που έχει διαπιστώσει η Μόσχα, «δεν θα εξελιχθεί σε απευθείας συγκρούσεις μεγάλης έκτασης».