Κριμαία: Η Ρωσία τοποθετεί «παγίδες» γύρω από την γέφυρα του Κερτς για τον κίνδυνο των ουκρανικών υποβρύχιων drones

REUTERS/Alexey Pavlishak/File Photo

Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνα γύρω από τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα, χρησιμοποιώντας υποβρύχιες παγίδες τόσο για τα ουκρανικά USV, όσο – κυρίως – για τα υποβρύχια drones.

Όπως αναφέρει σήμερα 27/9/2024 ο Kyiv Independent, επικαλούμενος το κανάλι Crimean Wind Telegram, μεταλλικές κατασκευές έχουν τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας φορτηγίδες και πλωτό γερανό τον τελευταίο μήνα.

Μια μη επαληθευμένη φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση έδειχνε μια φορτηγίδα να τραβάει κάτι που μοιάζει με ένα μεγάλο τμήμα μεταλλικής περίφραξης.

Η Kyiv Independent δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά, αλλά έρχεται μια ημέρα αφότου ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ναυτικού Ντμίτρο Πλέτεντσουκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτίζουν μια νέα αλλά άγνωστη δομή κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας.

«Θα μπορούσε να είναι μια αμυντική δομή, θα μπορούσε να είναι ένα άλλο πέρασμα, αλλά είναι λίγο νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς, μήκους 19 χιλιομέτρων, ξεκίνησε μετά την παράνομη κατοχή της Κριμαίας το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2018.

Αφού έγινε μια κρίσιμη οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας, έχει δεχθεί επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου σε αρκετές περιπτώσεις και υπέστη σοβαρές ζημιές από ουκρανικά χτυπήματα τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023.

Η Ουκρανία φέρεται να δοκιμάζει υποβρύχια drones υπό την ονομασία Marichka, αλλά ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο από τον Σεπτέμβριο του 2023 για τα drones αυτού του τύπου, για τα οποία σας ενημέρωσε το OnAlert.gr πριν ακριβώς έναν χρόνο:

Η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Μιλώντας εκεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρεσβευτής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άντον Κορίνεβιτς, δήλωσε ότι η Ρωσία «θέλει να οικειοποιηθεί τη Θάλασσα του Αζόφ και τα στενά του Κερτς».

«Έτσι έχει χτίσει μια μεγάλη πύλη στην είσοδό τους, για να κρατήσει τη διεθνή ναυτιλία έξω, επιτρέποντας παράλληλα την είσοδο μόνο μικρών ρωσικών ποταμόπλοιων. Η γέφυρα είναι παράνομη και πρέπει να πέσει», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Πηγή: Kyivindependent.com