Κρεμλίνο: «Ολέθριο σφάλμα του Ζελένσκι το σχέδιο εξαναγκασμού της Ρωσίας σε ειρήνη» – Νέα ρωσικά εδαφικά κέρδη στο Ντονέτσκ

Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS

«Ολέθριο σφάλμα», το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο, χαρακτήρισε σήμερα η Ρωσία το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει τη Μόσχα να εξαναγκαστεί σε ειρήνη. Χθες Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω συνομιλιών και ότι η Μόσχα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρηνευτική συμφωνία.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Μια τέτοια θέση είναι ένα ολέθριο σφάλμα, ένα συστημικό σφάλμα. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρανόηση, η οποία αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες για το καθεστώς του Κιέβου».

Όπως είπε ο ίδιος, η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να της επιβληθεί: «Μια θέση που βασίζεται στην προσπάθεια να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη είναι ένα απολύτως ολέθριο σφάλμα επειδή είναι αδύνατον να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη. η Ρωσία υποστηρίζει την ειρήνη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένα τα θεμέλια της ασφάλειάς της».

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα εδαφικά κέρδη

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η δυναμική στο πεδίο των μαχών για τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία είναι θετική, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε δύο ακόμα χωριά και οι δυνάμεις της φάνηκαν να πλησιάζουν σε ένα από τα προπύργια της ουκρανικής άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών τον Αύγουστο, παρόλο η ουκρανική διείσδυση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είχε στόχο να αναγκάσει τη Μόσχα να εκτρέψει τα στρατεύματά της σε άλλες περιοχές.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το Βούχλενταρ, μια πόλη με μεταλλεία στην περιφέρεια του Ντονέτσκ από αντιστέκεται στη ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου το 2022, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Η δυναμική είναι θετική». Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ημερήσια ενημέρωσή του ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν δύο μικρά χωριά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, το Χόστρε και τη και τη Χριχορίβκα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters