Το Κρεμλίνο απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει αν οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να επιτεθούν στην Ουκρανία.
Ουκρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones «καμικάζι» Shahed-136, που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, σε επιθέσεις στο Κίεβο.
Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν drones με πτερύγια σε σχήμα δέλτα, παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται σε μια επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα χθες, Δευτέρα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους.
«Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε. «Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας«.
Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει drones στη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα drone έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία «Geran-2» (Γεράνι-2).
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η εκτίμησή του είναι πως ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, για την επίθεση στο Κίεβο στην πρωινή ώρα αιχμής. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είπε ψέματα όταν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία.
Ηγέτες από όλη την Ευρώπη έχουν πει πως η χρήση ιρανικών drones θα αποτελούσε μια σοβαρή κλιμάκωση στη σύγκρουση και θα πρέπει να οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Στην τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, την προσάρτηση των οποίων κήρυξε η Ρωσία τον περασμένο μήνα, υπόκεινται στην προστασία που παρέχει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η δήλωση από το Κρεμλίνο έρχεται την ώρα που τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία αναμένεται να διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια σύντομα προκειμένου να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι περιοχές είναι υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όλες αυτές οι περιοχές είναι αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προστατεύονται όλες. Η ασφάλειά τους προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο που προβλέπεται για το υπόλοιπο του εδάφους της Ρωσίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου πως η απειλή του έφερε τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποτεδήποτε άλλοτε από την Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων το 1962, όταν πολλοί είχαν φοβηθεί ότι επίκειτο πυρηνικός πόλεμος.