Κρεμλίνο: Γελοίο να γίνονται ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς της Ρωσία

Η Ρωσία επιχειρεί να «δυναμιτίσει» στα σπάργανα την πρωτοβουλία Ζελένσκι για διεθνή διάσκεψη στην Ελβετία όπως θα συζητηθεί η πρότασή του για ειρήνη στην Ουκρανία.

Στην διάσκεψη δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία, με την Ουκρανία να βγάζει από το «κάδρο» τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με «κάποιον» από τη Μόσχα που θα θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.

Χαρακτηριστικά ο επιτελάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε χθες Κυριακή 25.2.2024, πως ένα σχέδιο από τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία θα μπορούσε να παραδοθεί στη Ρωσία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία καλούμε από κοινού εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου θα τους παρουσιαστεί το σχέδιο στην περίπτωση που οποιοσδήποτε εκπροσωπεί την επιτιθέμενη χώρα εκείνη τη στιγμή θα θελήσει ειλικρινά να θέσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψει σε μια δίκαιη ειρήνη«, είπε ο Γέρμακ.

Το Κρεμλίνο πάντως ανέφερε σήμερα ότι η ιδέα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη Ρωσία είναι γελοία.

«Έχουμε πει κατ΄ επανάληψη πως αυτό είναι ένα παράξενο σχήμα, για να πούμε το λιγότερο, επειδή ορισμένα ειρηνευτικά σχέδια εφαρμόζονται χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το οποίο από μόνο του είναι επιπόλαιο ακόμη και γελοίο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία κατέχει λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί πως είναι ανοικτή σε συνομιλίες, υπό τον όρο ότι αυτές θα αναγνωρίζουν τις «νέες πραγματικότητες επί του εδάφους».

Η Ουκρανία από την πλευρά της απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επικράτειά της.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ