Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» εφόσον κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση και την αντιπαράθεση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Σε ένα έγγραφο όπου παρουσιάζει το πρόγραμμά της πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το αν θα της δοθεί μια δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η προσπάθεια θα περιλαμβάνει σχέδια «ναυαρχίδες» για αντιαεροπορική άμυνα και κυβερνοάμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως το έγγραφο αντανακλά τις «μεταβαλλόμενες προτεραιότητες» της φον ντερ Λάιεν και είπε πως οι προτάσεις της δίνουν ένα «στρατιωτικό χρώμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η πρότασή της «επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, την κλιμάκωση της έντασης, την αντιπαράθεση και την εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης».
«Όλα είναι αρκετά προφανή εδώ», είπε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι ενώ η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ, οι ενέργειες κρατών μελών όσον αφορά την Ουκρανία «έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα διαλόγου και σκέψης για τις ανησυχίες της Ρωσίας», υπογραμμίζοντας πως «αυτές είναι πραγματικότητες στις οποίες πρέπει να ζήσουμε και αυτό μας αναγκάζει να διαμορφώσουμε τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής μας αναλόγως». Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα θεωρήσει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένης της ανάμιξης της συμμαχίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σε βιντεοδιάσκεψη, σχετικά με τη νέα στρατηγική ναυτικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι έχει μιλήσει για την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα.
«Βέβαια, η συγκεντρωμένη παρουσία πλοίων του NATO, δίνουμε προσοχή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας (του NATO) αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση, μία επιπλέον απειλή προς τη Ρωσία», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε «βέβαια, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters