Κρεμεντσούκ: Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας – «Η έκρηξη προκλήθηκε από πυρομαχικά για δυτικά όπλα»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η φωτιά στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ προκλήθηκε από «την έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα».

Ωστόσο – όπως επισημαίνει ο Guardian – δεν παρουσίασε κανέναν στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του.

Σχεδόν 18 ώρες μετά την επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ, στο οποίο βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άμαχοι – γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους οι οποίοι ασχολούνταν με τις καθημερινές δραστηριότητές τους που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άτομα, 36 να αγνοούνται και να υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, η Ρωσία πήρε θέση γι αυτό που η Δύση χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου».

Συγκεκριμένα, στην καθημερινή ενημέρωση το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να χτυπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ουκρανίας. Στις 27 Ιουνίου, στην πόλη Κρεμεντσούκ, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγα με όπλα και πυρομαχικά που παρελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος υψηλής ακρίβειας, εξουδετερώθηκαν όπλα και πυρομαχικά δυτικής κατασκευής που συγκεντρώθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο για περαιτέρω αποστολή στην ουκρανική ομάδα στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Η έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα προκάλεσε φωτιά σε μη λειτουργικό εμπορικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στην εγκατάσταση».

Αυτή είναι η σχεδόν πάγια έκφραση που χρησιμοποιεί η Ρωσία για όποιο χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό, όπως αυτό στην Κρεμεντσούκ.

Υπενθυμίζεται πως στην επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης, στην οποία τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, η Μόσχα είχε αναφέρει πως εκεί «κρύβονταν μαχητές του τάγματος Αζόφ».

Ομοίως την «σφαγή στην Μπούτσα» είχε επιχειρήσει – ανεπιτυχώς – να αποδώσει πάλι στους Ουκρανούς, πριν καταρριφθεί αυτή η εκδοχή από τις δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν.

Μόλις χθες, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή του Κιέβου το Σαββατοκύριακο οφειλόταν σε Ουκρανούς που προσπάθησαν να τους αποκρούσουν και ότι η Ρωσία δεν στοχεύει περιοχές αμάχων.