Κρατάει πολύ η «μεγάλη νύχτα» – Μάχη «στήθος με στήθος» για το μέλλον του πλανήτη

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δηλώνουν αισιόδοξοι για τη νίκη, ωστόσο το μόνο βέβαιο -όσο κι αν καθυστερήσει το αποτέλεσμα- είναι πως ένας από τους δύο θα διαψευστεί όταν οι πιο κρίσιμες αμερικανικές εκλογές εδώ και δεκαετίες ολοκληρωθούν με τον τελικό νικητή.

Σενάριο νίκης υπέρ Μπάιντεν, υπό όρους, διαμορφώνει η καταμέτρηση των ψήφων σε μία σειρά από κρίσιμες Πολιτείες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται να κλείδωσε την προεδρία μετά τη νίκη σε Αριζόνα (11 εκλέκτορες) Ουϊσκόνσιν (10), με το Μίσιγκαν να ακολουθεί.

«Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε χθες ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία» χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες».

Το στρατόπεδο του Μπάιντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο».

«Είναι μια εσκεμμένη απόπειρα να στερηθούν οι αμερικανοί πολίτες τα δημοκρατικά δικαιώματά τους», αντέδρασε ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη «να δώσει μάχη» στη δικαιοσύνη, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο χάρτης διαμορφωνόταν ως εξής

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται να κλείδωσαν και οι περιφέρειες του Μίσιγκαν και Ουϊσκόνσιν, με τον Μπαιντεν να υπολείπεται μόλις 6 εκλέκτορες για να πιάσει τον «μαγικό» και πολυπόθητο αριθμό 270.


«Ας πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα εξευτελιστεί»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να υποστεί «εξευτελιστική ήττα» αν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και ενώ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου είναι ακόμη αβέβαιο, εκτίμησε ένας σύμβουλος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Αν φτάσει μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο με την παράλογη ιδέα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν υπολογίζονται πλέον τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν νόμιμα από ψηφοφόρους οι οποίοι δικαιούνται να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν είχαν καταμετρηθεί τη στιγμή που θα το ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύει να υποστεί μια από τις πιο εξευτελιστικές ήττες που έχει υποστεί ποτέ πρόεδρος ενώπιον του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας», είπε ο Μπον Μπάουερ, πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.


Τα δύο σενάρια νίκης

«Είναι πιθανό ο Μπάιντεν να κερδίσει με 309 εκλέκτορες και διαφορά 10 εκατομμυρίων ψήφων. Είναι επίσης πιθανό να κερδίσει με 270 εκλέκτορες – η πιο οριακή νίκη από αυτή του Τζορτζ Ου. Μπους το 2000. Το τελευταίο αυτό σενάριο σίγουρα θα διευκόλυνε τον Τραμπ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, προκαλώντας συνταγματική κρίση», εξηγεί ο Μπιλ Ανθόλις, επικεφαλής του Miller Center of Public Affairs στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Oι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι’ αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.