Πως το κρασί Πούτιν – Μπερλουσκόνι προκάλεσε την οργή της Ουκρανίας

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιδεικτική επίσκεψή τους στην Κριμαία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορούνται οτι ήπιαν ενα απο τα παλαιότερα μπουκάλια κρασιού στην Κριμαία, την προσαρτημένη απο τη Ρωσία χερσόνησο.

Εισαγγελείς απο την Κριμαία που ειναι τωρα εξόριστοι στην Ουκρανία δηλώνουν οτι οι δύο ηγέτες δοκίμασαν ένα μπουκάλι ισπανικό κρασί 240 ετών που παρήχθει τον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης και το οποίο έφερε στην Κριμαία ο Κόμης Μιχαήλ Βορόντσοβ.
Ο Κόμης που ηταν λάτρης του κρασιου υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Κριμαίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Το οινοποιείο Massandra που ίδρυσε στην Κριμαία, όπως και η ιδιωτική συλλογή κρασιών του, έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας, όταν κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία πριν ενα χρόνο.

Εισαγγελείς στην Ουκρανία έχουν πλέον ξεκινήσει ποινική υπόθεση για το περιστατικό που σχετίζεται με τον Πούτιν και τον Μπερλουσκόνι, επικαλούμενοι «μεγάλης κλίμακας κατάχρησης περιουσίας.”

Η Ρωσική εφημερίδα Vedomosti Promyshlennie αναφέρει ότι ο Μπερλουσκόνι ρώτησε αν μπορούσε να γευθεί το κρασί κατά τη διάρκεια περιοδείας του οινοποιείου.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας ο φιλορωσος διευθυντής του Massandra, Γιανίνα Παβλένκο, άνοιξε το πολύτιμο 1775 Jeres de la Frontera για τους υψηλόβαθμους επισκέπτες.
Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι το κρασί άξιζε περισσότερο από $90.000.

Στην προσάρτηση της Κριμαίας, άνηκαν στο οινοποιείο πέντε μπουκάλια Jeres του Βοροντσοβ.

Δύο ακόμη μπουκάλια πωλήθηκαν σε δημοπρασία του Sotheby το 1990 και το 2001. Το κρασί απέφερε $ 50.000 στη δημοπρασία το 2001, η οποία πραγματοποιήθηκε με την προσωπική άδεια του τότε προέδρου Λεονίντ Κούτσμα της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο του 2014 το οινοποιείο Massandra τοποθετήθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ αφου πέρασε σε ρωσικά χέρια.

Πηγη – Radio Free Europe/Radio Liberty
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert