Κουρσκ: «Η Ρωσία προσφεύγει στις υπηρεσίες της Wagner για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς»

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά τις αναφορές ότι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν κάποιους οικισμούς ή περικύκλωσαν άλλους.

Ενώ αρχικά η Ρωσία υποστήριξε ότι απώθησε τους εισβολείς από το Κουρσκ, η πραγματικότητα την διέψευσε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση αυτή, συνεκλήθη υπό την προεδρία του Πούτιν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση, με τον Γκερασίμοφ να αναφέρει ότι «έως και 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιδρομή που έγινε στην περιφέρεια Κουρσκ».

Και μπορεί ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, να υποστήριξε ότι «ανακόπηκε η προώθηση του εχθρού» (σσ αφού παρατηρήθηκε η ρωσική Πολεμικής Αεροπορία να βομβαρδίζει ρωσικό έδαφος για να επιτύχει την ανάσχεση), ωστόσο έγινε γνωστό πως η Ρωσία στέλνει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα που μεταδίδουν ρωσικά δίκτυα μέσω της πλατφόρμας Telegram, ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να ανακόψουν την προέλαση των «εχθρικών δυνάμεων» στο Κουρσκ είναι και μέλη του μισθοφορικού στρατού της Wagner.

Σε βίντεο που μετέδωσαν αυτά τα δίκτυα εμφανίζονται μέλη της Wagner που έλαβαν την εντολή να «ανατεθούν» στην περιφέρεια του Κουρσκ, άγνωστο από πού, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι έρχονται ακόμη και από την Αφρική.

Άλλοι αναφέρουν πως οι άνδρες της Wagner στάθμευαν στην Λευκορωσία και μετακινούνται στο Κουρσκ για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ζήτησαν ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στο Κουρσκ από την Ουκρανία, που πάντως επισήμως δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για αποστολή δυνάμεών της στην περιοχή, παρά μόνον μια έμμεση αναφορά του προέδρου Ζελένσκι,

Οποιεσδήποτε πιθανές ουκρανικές επιχειρήσεις σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική κοινωνία και θα βελτιώσουν τη θέση του Κιέβου στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Διατηρώντας την επίσημη γραμμή, ο Ποντόλιακ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την πρόσφατη
εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο στρατός θα παράσχει πληροφορίες εάν χρειαστεί.