Κουρσκ: Η Ουκρανία καλεί ΟΗΕ και «Ερυθρό Σταυρό» για επιθεώρηση στις κατεχόμενες περιοχές της ρωσικής περιφέρειας

REUTERS/Yan Dobronosov/File Photo

Να αναδείξει τις διαφορές της από την Ρωσία στις περιοχές που έχει καταλάβει – όπως στην περιφέρεια Κουρσκ – επιθυμεί η Ουκρανία, υπενθυμίζοντας και επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο τις αγριότητες του ρωσικού στρατού σε ουκρανικό έδαφος.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διευκολύνει το έργο Διεθνών Οργανισμών και να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» στην περιοχή αυτή, τόνισε ο νέος Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα, με ανάρτησή του στο Χ.

Για τον λόγο αυτό ο Σίμπιχα, κάλεσε σήμερα 16/9/2024 τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκεφθούν τις κατεχόμενες από τον ουκρανικό στρατό περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

Το Κίεβο εξαπέλυσε στις αρχές Αυγούστου μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ισχυρίζεται ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεκάδες χωριά.

«Ήδη από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης στο Κουρσκ οι ουκρανικές δυνάμεις άμυνας επέδειξαν πλήρη σεβασμό προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «εγγυήθηκαν την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων«, τόνισε ο Σίμπιχα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, λόγω της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης περίπου 150.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κουρσκ.

Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς έφτασε σήμερα στη Μόσχα, για μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Πριν από μερικές ημέρες τρεις Ουκρανοί εργαζόμενοι σε υπηρεσία του «Ερυθρού Σταυρού» σκοτώθηκαν σε πλήγμα στην επαρχία Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Τα θύματα ετοιμάζονταν να μοιράσουν ξύλα και κάρβουνο σε χωριό υπό ουκρανικό έλεγχο, πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, όταν τα οχήματά τους επλήγησαν από πυρά, είχε αναφέρει η ΔΕΕΣ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποδώσει το πλήγμα στον ρωσικό στρατό, κάνοντας λόγο για «ένα νέο έγκλημα πολέμου».

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ