Κουρσκ: Η Ουκρανία επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την χρήση αμερικανικών HIMARS για την καταστροφή στόχων σε ρωσικό έδαφος

Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

O ουκρανικός στρατός, με ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει την χρήση των αμερικανικών συστημάτων HIMARS και GMLRS για να καταστρέψουν τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του μηχανικού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στοχεύοντας υποδομές επιμελητείας.

Η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε τουλάχιστον τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ, ενώ ταυτόχρονα έχει προωθηθεί σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων.

«Που ‘εξαφανίσθηκαν’ οι πλωτές γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ; Οι χειριστές… τις καταστρέφουν με ακρίβεια», ανακοίνωσαν με ανάρτηση τους στο Telegram οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

Είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Κίεβο ότι δυτικά όπλα συνιστούν μέρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε ρωσικό έδαφος.

Αν οι σύμμαχοί της έχουν απαγορεύσει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, επέτρεψαν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιεί για να πλήττει παραμεθόριες περιοχές από τότε που η Ρωσία άρχισε την νέα της επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου αυτή την άνοιξη.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την χρήση αμερικανικών όπλων εντός του εδάφους της Ρωσίας ως κλιμάκωση.

Το βίντεο που ανάρτησαν οι ειδικές δυνάμεις δείχνει επιθέσεις σε αρκετά πλωτά περάσματα. Τουλάχιστον μια από τις επιθέσεις φαίνεται να πραγματοποιείται με πυρομαχικά διασποράς.

Δείχνει επίσης επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικά φορτηγά και άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται ως αποθήκες πυρομαχικών και ένα συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters