Κουρσκ: 28 οικισμούς ελέγχουν οι Ουκρανοί, λέει στον Πούτιν ο περιφερειάρχης – Απομακρύνθηκαν 120.000 κάτοικοι

Τουλάχιστον 12 άμαχοι έχουν βρει τον θάνατο και 121 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε σήμερα 12.8.2024 ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμιρνόφ.

Περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι 60.000 κάτοικοι αναμένεται να το κάνουν σύντομα, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Κουρσκ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τον οποίο ενημέρωσε διαδικτυακά για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ ανέφερε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν 28 οικισμούς στην περιφέρεια Κουρσκ, έχοντας διεισδύσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο απόσπασμα της αναφοράς του Σίρσκι στην εφαρμογή Telegram. Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι διέταξε την προετοιμασία ενός «ανθρωπιστικού σχεδίου» για την περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, υποστήριζε πως «οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, περιλαμβάνοντας μεταξύ τους τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας».

«Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι που έχουμε μπροστά μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν», υποστήριξε.

Πηγές: Xinhua, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ