Το Ιράν ξεκίνησε την παραγωγή του αεροσκάφους Kowsar για να ενταχθεί στις αεροπορικές του δυνάμεις, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, καθώς οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επανεισαγωγή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη έχουν αυξήσει την ανασφάλεια της Τεχεράνης.
«Σύντομα ο απαιτούμενος αριθμός αυτού του αεροσκάφους θα παραχθεί και θα τεθεί στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χατάμι σε τελετή το Σάββατο για να ξεκινήσει η παραγωγή του αεροσκάφους, η οποία προβλήθηκε στην τηλεόραση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα επιτρέψουν προσωρινά οκτώ εισαγωγείς να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο όταν επαναφέρουν τις κυρώσεις τη Δευτέρα για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες αλλά και τα εξοπλιστικά του προγράμματα, που τα θεωρούν παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Έχοντας εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί να παραλύσει την οικονομία του Ιράν που εξαρτάται από το πετρέλαιο και να αναγκάσει την Τεχεράνη να καταργήσει όχι μόνο τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και την υποστήριξη των διάφορων σηιτικών μαηχτικών ομάδων που πολεμούν ν στη Συρία, την Υεμένη και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Το Ιράν λέει ότι το Kowsar είναι ένα αμιγώς ιρανικό αεροσκάφος, από την σχεδίαση μέχρι και την παραγωγή και είναι σε θέση να φέρει διάφορα όπλα και να χρησιμοποιηθεί για αποστολές αεροπορικής υποστήριξης.
Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το μαχητικό είναι ένα πιστό αντίγραφο ενός F-5 που παρήχθη για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960.
Οι αεροπορικές δυνάμεις του Ιράν περιορίστηκαν σε ί μερικές δεκάδες επιθετικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας είτε τα ρωσικά είτε τα πολύ παλιά αμερικανικά μοντέλα που αποκτήθηκαν πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979.
Η Τεχεράνη έχει στείλει όπλα και χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αλλά έπρεπε να στηριχθεί στη Ρωσία για εναέρια υποστήριξη λόγω της έλλειψης ισχυρής αεροπορικής δύναμης.
Δείτε βίντεο για το αεροσκάφος Kowsar :
Πηγή: Reuters