Κούντριν: «Σκουπίδια» τα ρωσικά ομόλογα το 2015

Η κυβέρνηση της Ρωσίας οδήγησε τη χώρα σε οικονομική κρίση και δεν αντιμετωπίζει με άμεσο τρόπο τα οικονομικά προβλήματα, ανέφερε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι τα επακριβή αποτελέσματα της κρίσης θα γίνουν αισθητά το επόμενο έτος.

Ο Ρώσος πρώην υπουργός Οικονομικών – ο αγαπημένος των επενδυτών, καθώς σε αυτόν πιστώνεται η οικοδόμηση των κρατικών επενδυτικών ταμείων αξίας 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων – πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις εξ αιτίας της ουκρανικής κρίσης και η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι οι βασικές αιτίες πίσω από την κατάρρευση του ρουβλίου, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να δει το κρατικό της αξιόχρεο να υποβιβάζεται στην κατηγορία «σκουπίδια» το 2015. «Η Ρωσία θα υποβαθμιστεί», προέβλεψε ο Κούντριν.

«Θα εισέλθει στην κατηγορία των «σκουπιδιών»» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα ομόλογά της. «Σήμερα, μπορώ να πω ότι έχουμε μπει ή μπαίνουμε σε μια πραγματική, πλήρη, οικονομική κρίση. Το επόμενο έτος θα το αισθανθούμε σαφώς» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά γρήγορη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση… Περιμένω ακόμη να ακούσω… μια σαφή εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης», συνέχισε ο Κούντριν, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους που άσκησε κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις προτάσεις που έκανε το 2011 όσον αφορά τις αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Επέκρινε επίσης τον Πούτιν για τον τρόπο αντίδρασής του στις κυρώσεις που επέβαλαν οι δυτικοί κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παραταύτα πιστεύεται ότι οι δύο άντρες εξακολουθούν να διατηρούν καλές σχέσεις

Ο Κούντριν επισήμανε ακόμη ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου είναι μόνο μια από τις αιτίες της κατρακύλας του ρωσικού εθνικού νομίσματος του οποίου η ισοτιμία μειώνεται από το Φθινόπωρο και μετά καθώς από τότε αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι οι δυτικές κυρώσεις θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους καθώς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δυτικά κεφάλαια.

Κατά τον Κούντριν μόνο ένα ποσοστό 25% έως 35% της μείωσης του ρουβλίου – που έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής εφέτος – μπορεί να αποδοθεί στις κυρώσεις. Το υπόλοιπο αφορά τη δυσπιστία των επενδυτών για τις ρωσικές αρχές και τις ενέργειές τους.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την «τέλεια καταιγίδα», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις διεθνείς κυρώσεις και τη φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σημαίνει ότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα έσοδα του πετρελαίου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων για τη χώρα και για το εθνικό της νόμισμα το οποίο υπέστη νέα μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα, παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 17%. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιοι «εξωτερικοί παράγοντες», όπως το πετρέλαιο, είναι το κλειδί για τις «δύσκολες στιγμές» που διέρχεται η οικονομία της χώρας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει  υψηλό δασμό στις εξαγωγές σιτηρών εξαιτίας της μεταβλητότητας του ρουβλίου και των υψηλών παγκόσμιων τιμών. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους ότι η χώρα πρέπει να περιφρουρήσει τα αποθέματά της για να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ αν και η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου της χώρας, η Rosneft ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε οφειλές ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα που προέρχονται από τα αποθεματικά της, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να διασώσει από τη χρεοκοπία τη μεσαίου μεγέθους Trust Bank χορηγώντας της ένα ποσό 30 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (544,54 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ