Κόσοβο: Ζητάει από τα στρατεύματα του NATO «αερομεταφορά» του Σέρβου αστυνομικού που συνελήφθη

Το Κόσοβο ζήτησε από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μεταφέρουν με ελικόπτερο τον Σέρβο αστυνομικό που συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά δεν μπορούσε να μεταφερθεί αλλού, καθώς οι ντόπιοι Σέρβοι που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του έστησαν οδοφράγματα για να αποτρέψουν τη μετακίνησή του.

Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου με την κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε καθώς χιλιάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτύρονται, απαιτώντας από την αλβανική κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις της από το βορρά, όπου είναι συγκεντρωμένη η σερβική μειονότητα.

Οι ντόπιοι Σέρβοι, οι οποίοι αριθμούν περίπου 50.000 στο βόρειο Κόσοβο, επανέλαβαν σε διαμαρτυρία την Πέμπτη ότι δεν θα άρουν τα οδοφράγματα εάν δεν απελευθερωθεί ο Πάντιτς.

«Ο Πάντιτς θα πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης και όχι σε αστυνομικό τμήμα και γι’ αυτό ζητήσαμε από τους διεθνείς εταίρους μας να τον μεταφέρουν σε κατάλληλη εγκατάσταση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Xhelal Svecla σε συνέντευξη Τύπου στη Μιτρόβιτσα, λίγα μόλις χιλιόμετρα. μακριά από το πρώτο οδόφραγμα.

Απέρριψε η KFOR το αίτημα της Πριστίνας;

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, η KFOR, είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που διαθέτει ελικόπτερα. Η KFOR έχει ήδη μεταφέρει αεροπορικώς εννέα αστυνομικούς τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι ήταν άρρωστοι αλλά δεν μπορούσαν να βγουν από την περιοχή μετά τον αποκλεισμό των δρόμων.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία έχει περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στο έδαφος, είπε ότι ο διοικητής της KFOR είναι η μόνη αρχή που αποφασίζει για τον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου.

«Κάθε αίτημα που απορρίφθηκε οφείλεται στο ότι, όπως και στην τρέχουσα κατάσταση, δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι όροι ασφαλείας», ανέφερε η KFOR σε γραπτή δήλωση στο Reuters χωρίς να αναφέρει ποιο αίτημα έχει απορριφθεί.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι στα οδοφράγματα είναι οπλισμένοι και οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας θα μπορούσε να βλάψει ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Σέρβοι δήμαρχοι σε βόρειους δήμους, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σερβικής κυκλοφορίας με πινακίδες που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters