Κόσοβο: Σκότωσαν αστυνομικό της Eulex

Στέλεχος της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο,της Eulex, δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων στο βόρειο Κόσοβο. Την επίθεση, που έγινε , χθες το πρωί, καταδίκασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, της Σερβίας και της Αλβανίας, εκφράζοντας φόβους ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση στο βόρειο Κόσοβο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Δηλωση έκανε πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eulex, το περιστατικό σημειώθηκε στις 07.30′ τοπική ώρα (08.30′ ώρα Ελλάδος) κοντά στην περιοχή Ζβέτσαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο οχημάτων της αποστολής. Στο ένα όχημα μετέβαιναν έξι άτομα της αποστολής, μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός που έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eulex, ο δολοφονηθείς Αούντριους Σεναβιτσίους ήταν τελωνειακός υπάλληλος από τη Λιθουανία, παντρεμένος και με παιδια

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Καταδίκη από Βενιζέλο

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στην εξής δήλωση σχετικά με τη χθεσινή δολοφονική επίθεση κατά στελέχους της Ευρωπαϊκής αποστολής EULEX στο Κόσσοβο:
«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη δολοφονική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής της EULEX στο Κόσσοβο που προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους της αποστολής, λιθουανικής καταγωγής.

Το απολύτως απαράδεκτο τραγικό αυτό συμβάν εναντίον μιας ευρωπαϊκής αποστολής που εργάζεται για την εγκαθίδρυση και εμπέδωση του κράτους δικαίου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επικράτησης διαλόγου, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης και εφαρμογής των υφιστάμενων συμφωνιών προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος».