Κόσοβο: Μεγάλη ανησυχία στη Δύση για την ένταση με τη Σερβία – Ο Ν.Δένδιας μίλησε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την ένταση στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε απόσυρση των σερβικών οδοφραγμάτων και εγκατάλειψη της «εθνικιστικής ρητορικής».

«Ανησυχούμε πολύ για αυτές τις εντάσεις. Τα παράνομα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι του Κοσόβου πρέπει να διαλυθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, τονίζοντας επίσης ότι ο αποκλεισμός της συνοριακής διέλευσης Μερντάρ από τη σερβική πλευρά επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

«Ειδικά η εθνικιστική ρητορική, όπως την ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες από τη Σερβία, είναι εντελώς απαράδεκτη και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου στέλνει το λάθος μήνυμα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο περιμένει μια «εποικοδομητική προσέγγιση από τη Σερβία» και το έχει καταστήσει πολύ σαφές στη σερβική πλευρά μέσω διαφόρων διαύλων.

Επικοινωνία Δένδια – Κούρτι

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Έμφαση δόθηκε, κατά τη συνομιλία, στις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο και στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Το NATO χαιρετίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση 

«Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο» αναφέρει η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Οάνα Λουντζέσκου με ανάρτησή της στο twitter.

«Αναμένουμε από όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Λουντζέσκου σημείωσε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (NATO-KFOR) παρακολουθούν στενά και είναι έτοιμες να επέμβουν εάν χρειαστεί, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ για διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters