Οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου πρέπει να συνεισφέρουν στη συλλογική ασφάλεια στα Βαλκάνια και σε αυτές πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι εθνικές κοινότητες, τόνισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στην οποία εξετάστηκε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού για την κατάσταση στο Κόσοβο, εξήγησε ότι πρόκειται για «ελαφρά οπλισμένες δυνάμεις», η συγκρότηση των οποίων είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσοβο.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι το 15% των μελών της αστυνομίας του Κοσόβου και το 10% των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου αποτελείται από εκπροσώπους μειονοτήτων.
Αναφερόμενη στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η κ. Γιαχγιάγκα υπενθύμισε ότι κάλεσε όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το δικαίωμά τους και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι το Κόσοβο πέτυχε πρόοδο τους τελευταίους μήνες και συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή.
Όσον αφορά τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τη στήριξη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη διαδικασία αυτή και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαφορές στη θέση για το Κόσοβο και στην αποδοχή της πραγματικότητας ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι αυτό είναι μη αναστρέψιμο».
Το Κόσοβο παραμένει προσηλωμένο στον διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι οι σερβικοί δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν ένωση σερβικών δήμων, σε αρμονία με το Σύνταγμα του Κοσόβου και ότι το σώμα αυτό θα είναι αναπόσπαστο μέρος των θεσμών του Κοσόβου.
Η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε την προσδοκία ότι στην περαιτέρω πορεία του διαλόγου θα επιλυθεί το ζήτημα των δικαστηρίων στο βόρειο Κόσοβο, ώστε να ενσωματωθούν στο σύστημα δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι υπάρχει αντίσταση παραστρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες «κρατούν όμηρο το βόρειο Κόσοβο» και ως απόδειξη ανέφερε τις επιθέσεις της Eulex, όπως και τα υπάρχοντα ακόμα οδοφράγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.
Αναφερόμενη στη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι η δικαιοσύνη είναι για όλους δρόμος προς τη συμφιλίωση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι προς το παρόν στην περιοχή Ρούντνιτσα γίνεται εκταφή σορών θυμάτων και ότι πρέπει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκλημάτων.
Η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και στους πολίτες της για τα θύματα των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα.