Κορέα: Απεβίωσε μια απο τις τελευταίες «σκλάβες» του σεξ

Σύμφωνα με τις Νοτιο Κορεάτικες αρχές απεβίωσε μια απο τις τελευταίες «σκλάβες του σεξ». Η Χουανγκ Κιμ-Για ηταν μια απο τις ¨γυναικες αναψυχής» («comfort women») – όπως αποκαλούνταν απο τον Ιαπωνικό στρατό – και μια απο τις τελευταίες γυναίκες – μάρτυρες της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αρχές τις Νοτιας Κορέας ανακοίνωσαν οτι μια απο τις «γυναίκες αναψυχής» -  την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ιάπωνες στρατιώτες ώς σκλάβα του σεξ κατα την διαρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου – εχει «σωπάσει».

Η Χουανγκ Κιμ-Για (Hwang Keum – ja ) απεβίωσε 89 ετών μετα από μια πνευμονική και αναπνευστική νόσο, σε νοσοκομείο της Σεούλ.

Η Νοτιοκορεάτισα Υπουργός Ισότητας Τσο Γιουν-Σαν , δήλωσε οτι προσπαθούσε να συναντήσει όλες τις «γυναίκες αναψυχής» αλλά δεν είχε ακόμα καταφέρει να επισκεφθεί την Χουανγκ.
«Η καρδιά μου πονά καθώς πέθανε πριν μπορέσω να τη συναντήσω», τόνισε η υπουργός, επαινώντας τις προσπάθειές της Χουάνγκ για τη υποστήριξη που έδωσε στους άλλους παρα τις δικές της δυσκολίες, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη σε άλλες «γυναίκες αναψυχής».

Η Ιαπωνία ανάγκασε περίπου 200.000 γυναίκες στην πορνεία, τοποθετώντας τις γυναίκες αυτες σε «σταθμούς αναψυχής» – όπως τους αποκαλούσαν – που ειχαν δημιουργηθεί απο τον Ιαπωνικό στρατό σε όλη την Ανατολική Ασία από το 1932 μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι γυναίκες, κυρίως Κορεάτισες , είχαν την εντύπωση απο τις αρχές οτι εαν πήγαιναν στους οίκους ανοχής τότε θα είχαν θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλές απο τις γυναίκες δήλωσαν οτι ειχαν απαχθεί και άλλες που αντιστάθηκαν στο σεξ τις βίασαν και τις ξυλοκόπησαν ωστόσο κατα την διάρκεια του πολέμου, όπως φαίνεται, δρόμος για τις γυναίκες αυτες οδηγούσε πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Κορεάτικο Πρακτορείο Ειδήσεων η Χιουανγκ Κιμ – Για στα 13 της αναγκάστηκε απο τις αρχές να εργαστεί σε ενα εργοστάσιο γυαλιού και στη συνέχεια στα 16 της στην Κίνα ως σκλάβα του σεξ.
Οταν η Κορέα απελευθερώθηκε από την ιαπωνική κατοχή το 1945, επέστρεψε σπίτι της και έζησε το υπόλοιπο της ζωής της μόνη, σύμφωνα με το πρακτορείο, εργάστηκε μαζεύοντας σκουπίδια αλλα τα χρήματα δεν ηταν επαρκεί και βασιζόταν σε κρατικές επιδοτήσεις.

Είναι ασαφές το πώς μπορεσε να δωρήση σε ταμείο υποτροφιών , ποσό άνω των 92 χιλιάδων δολάρια , κατι που την βοήθησε να κερδίσει ένα βραβείο για τη γενναιοδωρία της το 2011 στην Κορέα. Η τελευταία επιθυμία της Χουανγκ ήταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο είχε έναν υιοθετημένο γιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επισήμως ζητήσει συγγνώμη σε πολλές περιπτώσεις για τις αγριότητες κατά των «γυναικών αναψυχής» και βοήθησε στη δημιουργία του Ταμείου των «Γυναικών της Ασίας» το 1995 , που στηρίζεται από κρατικά κονδύλια και παρέχει βοήθεια σε πρώην «γυναίκες αναψυχής».
Όμως, η Ιαπωνία έχει αρνηθεί να αποζημιώσει τα ίδια τα θύματα, με αποτέλεσμα ακτιβιστές και πρώην «γυναίκες αναψυχής» να λένε ότι οι ηγέτες αποφεύγουν να αναγνωρίσουν επίσημα οτι συνέβη.

Το 2013 , ο δήμαρχος της Οσάκα της Ιαπωνίας, Τορου Χασιμότο, δημιουργησε σκάνδαλο, όταν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει» το ρόλο των «γυναικών αναψυχής» , καθώς «άξιζε στους στρατιώτες που διακινδύνευαν τις ζωές τους, λίγη ξεκούραση» και τόνισε ότι «η χρήση των γυναικών ηταν αναγκαια».
Αν και αναγνώρισε οτι το ζήτημα ήταν ένα «τραγικό αποτέλεσμα του πολέμου » ο Χασιμότο επέμεινε ότι αυτο το συμβάν δεν συνέβη αποκλειστικά στην Ιαπωνία.
Ο Χασιμότο αποκάλυψε επίσης ότι πρότεινε σε ενα στρατιωτικό διοικητή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του σε μια βάση στο νησί της Οκινάουα ότι το προσωπικό των ΗΠΑ θα πρέπει να » χρησιμοποιούν περισσότερο » τις επιχείρησης ψυχαγωγίας ενηλίκων στην Ιαπωνία.

Η Νότια Κορέα κάλεσε την Ιαπωνία να επιλύσει το ζήτημα άμεσα με τα θύματα , σημειώνοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και πεθαίνουν .
Μετα τον θάνατο της Χουανγκ, ο συνολικός αριθμός των «γυναικών αναψυχής» εν ζωή μειωνεται στις 55 γυναίκες, 5 εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα κορίτσια της βροχής» – Γυναίκες που η χούντα βασάνισε και φυλάκισε μιλούν

SEX Τζιχάντ στη Συρία! Απίστευτες ιστορίες γυναικών σ΄ ένα βίντεο

Πώς ήταν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν – ΦΩΤΟ