«Κόντρα» Άγκυρας – Ουάσινγκτον για το ιρανικό πετρέλαιο

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στο τουρκικό διυλιστήριο Tupras, τον μεγαλύτερό της εισαγωγέα πετρελαίου, να συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να υπόκειται σε κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν πέρυσι σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και ζήτησε οι αγοραστές να σταματήσουν τις αγορές έως την 1η Μαΐου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Ουάσινγκτον στο Ιράν να περικόψει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει την υποστήριξη μαχητικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να μειώσει στο μηδέν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να δώσουν καμία περίοδο χάριτος πέρα από την 1η Μαΐου στις χώρες που αφορούσαν οι εξαιρέσεις αυτές προκειμένου να συμμορφωθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Νοέμβριο μετά τη μονομερή αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον περασμένο Μάιο.

Ο Τραμπ επικρίνει συχνά τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την ως «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ».

Μαζί με τις κυρώσεις, η Ουάσινγκτον είχε δώσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες που είχαν μειώσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να το αγοράζουν χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις για έξι μήνες. Οι οκτώ αυτές χώρες ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ