Διπλή μαχαιρία στην Τουρκία από το Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ενώ προχωρεί κανονικά η νομοθετική διαδικασία για το πάγωμα της πώλησης των αμερικανικών F-35 και άλλων συγχρονων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, Αμερικανός Γερουσιαστής προτείνει να μπει τέλος στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
Ο Robert Menendez, κορυφαίος Δημοκρατικός της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εισήγαγε νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 1987.
Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον David Cicilline.
Η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών προσπαθειών όσο και στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, ανέφερε ο Μένεντεζ, ενώ εισήγαγε το νομοσχέδιο.
Η Κύπρος επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας και του οικονομικού μας συμφέροντος να άρουν αυτό το απαρχαιωμένο και μακρόπνοο εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν εξυπηρετεί πλέον τους στόχους ασφαλείας της Αμερικής στη Μεσόγειο, πρόσθεσε.
Είπε ότι η νομοθεσία θα μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικό παράγοντα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου.
Ως αποτέλεσμα μιας τροπολογίας του γερουσιαστή των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας του 2016, μια κοινή έκθεση του Υπουργείου Άμυνας και του Κρατικού Τμήματος τον Ιούνιο του 2016 ανέφερε ότι το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είχε «μικρό αντίκτυπο» στους στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή και συνέβαλε εν μέρει στην οικοδόμηση δεσμών της Κύπρου στον αμυντικό τομέα με τη Ρωσία. Μια σχέση που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική ενόψει της αυξημένης επιθετικότητας του Κρεμλίνου σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Menendez.
«Ως κάποιος που πάντα συνεργάστηκε με την ελληνική και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μια μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μια μέρα που θα φέρει πραγματική και διαρκή ειρήνη», δήλωσε.
Το 1987, οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικού υλικού στην Κύπρο σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των προσπαθειών επανένωσης και αποφυγής κούρσας εξοπλισμών στο νησί. Η Τουρκία έχει βρει έναν τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα οπλισμένα με αμερικανικά όπλα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από άλλα έθνη.