Κομισιόν: «Στο τραπέζι» η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο – «Άκυρο» από την Ουγγαρία

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ανακοινώσει.

Συγκεκριμένα, όταν παρουσίασε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε πει ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και το πετρέλαιο, υπενθύμισε ο Ερίκ Μαμέρ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Σαββατοκύριακο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα ότι η Κομισιόν εξετάζει «έξυπνους μηχανισμούς» για να σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. «Οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις όποιες κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επαναλαμβάνοντας τη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης, αφού η Κομισιόν σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, είπε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Συνομιλία ηγετών της Δύσης με αντικείμενο την Ουκρανία αργότερα σήμερα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες αργότερα σήμερα με θέμα την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ιαπωνίας, κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας ενημέρωσε τον Τζόνσον και τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης για την εκτίμηση του Λονδίνου αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Η επόμενη φάση του πολέμου είναι πιθανόν ένας πόλεμος φθοράς που ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες. Η Ρωσία θα στοχεύσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του αριθμού των στρατιωτών της, ωστόσο η Ουκρανία έχει ήδη δείξει ότι αυτό είναι απίθανο να είναι καθοριστικό από μόνο του», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος μεταφέροντας την αξιολόγηση του αξιωματούχου, ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν έχει αντλήσει διδάγματα από προηγούμενες αποτυχίες στη βόρεια Ουκρανία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters