Ένας ναυτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ άρχισε επίσημα σήμερα στο Μπαχρέιν τις επιχειρήσεις του για την προστασία των θαλασσίων μεταφορών στον Κόλπο, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τον εφοδιασμό πετρελαίου παγκοσμίως και σημείο επιθέσεων εναντίον δεξαμενοπλοίων τους τελευταίους μήνες.
Η Ουάσινγκτον είχε καλέσει για τη συγκρότηση της International Maritime Security Construct (IMSC) με τους εταίρους της στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, έπειτα από σειρά επιθέσεων στον Κόλπο που οι Αμερικανοί αποδίδουν στο Ιράν, το οποίο αρνείται.
Η επιχείρηση «Sentinel» για την προστασία του Κόλπου και της Θάλασσας του Ομάν είναι ένα αμυντικό μέτρο που δεν «απειλεί» κανέναν, δήλωσε σήμερα ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στο κέντρο διοίκησης της IMSC.
«Αυτή η επιχείρηση δεν έχει επιθετική διάσταση εκτός από μια δέσμευση στην αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή θα συνεχιστεί «όσο υφίσταται η απειλή».
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ
Το Μπαχρέιν, έδρα του 5ου Αμερικανικού Στόλου υπεύθυνου για τις ναυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ήταν η πρώτη χώρα που εντάχθηκε στην IMSC τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο. Όπως οι ΗΠΑ, και αυτοί οι τρείς σύμμαχοι στον Κόλπο θεωρούν ότι το Ιράν συνιστά απειλή.
Η Βρετανία και η Αυστραλία είναι οι μεγαλύτερες δυτικές χώρες που δέχτηκαν να στείλουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία μέσα στον Κόλπο. Το πιο πρόσφατο μέλος, η Αλβανία, εντάχθηκε στη συμμαχία την 1η Νοεμβρίου.
Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αρνήθηκε να συμμετάσχει φοβούμενη μήπως θιγούν οι προσπάθειές της για να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία αποδυναμώθηκε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.
Η απειλή του Ιράν
Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν κατέσχεσε διάφορα ξένα πλοία μέσα στον Κόλπο απ’ όπου διακινείται δια θαλάσσης το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Χώρα του Κόλπου, το Ιράν κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ, άλλες δυτικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον τάνκερ στην περιοχή φέτος το καλοκαίρι, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ